© AP

© REUTERS

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Orkaan Irma: “monster” met meer dan 20 doden en duurste ramp ooit

Orkaan Irma is zondagavond aan land gegaan in Florida. De orkaan, die zondagnamiddag (plaatselijke tijd) werd waargenomen langs de westkust van Florida, is wel afgezwakt tot categorie 2, meldt het Nationaal Orkaancentrum (NHC). Er zijn al 3 mensen om het leven gekomen in de staat.

Orkaan Irma raast intussen nog steeds boven Florida en dreef iets meer oostwaarts dan aanvankelijk voorspeld. De staat aan de Amerikaanse oostkust heeft volgens het nationaal orkaancentrum (NHC) nu te kampen met hevige regenval (tot wel 38 centimeter) en krachtige aanhoudende windsnelheden van 165 kilometer per uur, met windstoten tot 229 kilometer per uur.

Het NHC waarschuwt dan ook voor stortvloeden en modderstromen in het zog van Irma, die in noordelijke richting langs de oostkust raast. Onder meer in Miami en Key West werd al veel schade gemeld. In de hele staat zaten ook 2 miljoen gezinnen zonder elektriciteit nadat elektriciteitskabels waren gebroken.

© AP

Monster

Amerikaans president Donald Trump heeft zondag gezegd dat Irma een “groot monster” is en dat Florida zal kunnen rekenen op federale steun. Hij prees ook de coördinatie van de rampenbestrijding en erkende Irma al als natuurramp. Op vragen van journalisten weigerde hij echter een bedrag op de schade van de orkaan te plakken. “Op dit moment zijn we bezorgd om mensenlevens, niet om de kosten.”

De economische schade na de doortocht van orkanen Irma en Harvey, die zware overstromingen veroorzaakte in Texas, wordt geschat op ongeveer 290 miljard dollar (241 miljard euro), of 1,5 procent van het bbp van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een raming van het commerciële meteorologische bedrijf AccuWeather.

Volgens AccuWeather is Harvey de duurste meteorologische ramp in de geschiedenis van de VS. Het raamt de economische schade op 190 miljard dollar en houdt daarbij onder meer rekening met bedrijfsonderbrekingen, hogere werkloosheid gedurende meerdere maanden, schade aan infrastructuur en gebouwen, oogstverliezen en hogere brandstofprijzen.

“De ramingen voor Irma lopen op tot ongeveer 100 miljard dollar”, zegt CEO Joel N. Myers. Alles samen gaat het om 1,5 procent van het bbp, wat de verwachte economische groei in de VS tussen midden augustus en het einde van het jaar, teniet zou doen.

Volgens Amerikaanse media werden in totaal al meer dan twintig sterfgevallen aan Irma gelinkt, maar een officiële balans is er niet. In Florida vielen voorlopig drie doden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer