Joke Schauvliege: "Wij doen wél heel veel tegen luchtvervuiling"

De Vlaamse regering treedt wel doortastend op in de aanpak van luchtvervuiling. Dat zegt Vlaams minister voor Milieu Joke Schauvliege (CD&V) in een reactie op de ingebrekestelling van Greenpeace. De milieu-organisatie vindt dat Vlaanderen de ernst van de situatie niet inziet en de impact van vervuilde lucht op onze gezondheid en op ons klimaat onderschat.

Greenpeace heeft vanmorgen een ingebrekestelling verstuurd naar minister Schauvliege. Een gebrek aan daadkracht en inadequate metingen van de luchtkwaliteit, stelt de milieu-organisatie. Als Greenpeace binnen de maand geen afdoend antwoord krijgt, stapt het naar de rechter.

Schauvliege is niet verrast door de ingebrekestelling. "Ik heb vanmorgen om 5 uur de mail ontvangen", bevestigt ze in "De ochtend" op Radio 1. "Een grote verrassing is het niet voor mij. Ik had zoiets al verwacht omdat het ook al in andere landen al gebeurd is."

De minister spreekt tegen dat Vlaanderen te weinig zou doen in de strijd tegen luchtvervuiling. "Wij hebben al heel wat maatregelen genomen. Denk aan de vergroening van de autofiscaliteit. Als je een propere auto koopt die minder fijn stof uitstoot, dan betaal je fors minder belastingen. We zien dat daarmee de ontdieseling ingezet is. Denk ook aan de lage-emissiezones (LEZ) die we op punt gesteld hebben. De eerste LEZ in Antwerpen is sinds enkele maanden een feit. Dat zijn nu twee voorbeelden, maar er zijn zo tal van maatregelen."

"Zeggen dat er niks gebeurt, dat klopt niet"

Greenpeace vindt dat er meer nodig is en noemt onder meer een slimme kilometerheffing voor personenwagens. "Het is onze ambitie om dat volgende legislatuur in te voeren, dat wordt nu volop voorbereid", zegt Schauvliege.

En het openbaar vervoer? Volgens Greenpeace maakt de regering veel te weinig werk van alternatieven voor de auto en gaat het openbaar vervoer erop achteruit. "Wij investeren net heel veel", zegt Schauvliege. "Wij hebben het openbaar vervoer zo efficiënt mogelijk gemaakt. Dus zeggen dat er niks gebeurt en dat er geen resultaten geboekt worden, dat klopt niet."

"Wij meten en rapporteren correct"

Wat de metingen van de luchtkwaliteit betreft, zegt de minister "dat we
overal in Vlaanderen de normen halen, al zijn er wel twee
probleemgebieden: Hoboken en Antwerpen. Daar liggen nu twee actieplannen voor op tafel, die zijn in openbaar onderzoek. Iedereen kan daar alternatieven of maatregelen voor indienen."

Vlaanderen is ook heel transparant over de metingen. "Iedereen kan alles raadplegen op de website vmm.be, je kan er ook in realtime alle resultaten bekijken. Wij rapporteren zo op een correcte manier bij Europa."

"Het moet haalbaar en aanvaardbaar blijven"

Volgens Greenpeace gaat het niet snel genoeg, het gaat om onze gezondheid, op dit moment. "Het moet wel haalbaar en aanvaardbaar blijven", zegt Schauvliege. "Er is ook een sociale component: als je van vandaag op morgen bijvoorbeeld dieselwagens zou verbieden, niet iedereen heeft zomaar de middelen om een elektrische wagen te kopen. We moeten alle maatregelen op een doordachte wijze invoeren en er onze tijd voor nemen."

Meest gelezen