Direct naar artikelinhoud
Update

TUI: "Reizigers op Cuba informeren verloopt moeilijk"

TUI: "Reizigers op Cuba informeren verloopt moeilijk"
Beeld belga

De TUI-vakantiegangers op Cuba zijn allemaal in veiligheid, maar de touroperator ondervindt moeilijkheden om zijn reizigers te contacteren en informatie te bezorgen. "De Cubaanse overheid heeft de hele operatie in handen, waardoor het voor ons heel moeilijk is informatie in te winnen", zegt woordvoerder Piet Demeyere.

"We staan daarvoor in contact met het consulaat en Buitenlandse Zaken." In Florida werd de TUI Fly-vlucht vanuit Miami overgeplaatst naar Orlando, maar die vlucht werd noodgedwongen uitgesteld naar dinsdag. "Waarschijnlijk kan die vlucht vertrekken, maar 100 procent zeker weten we dat nog niet", zegt Demeyere. TUI Fly kreeg de bevestiging dat de vlucht dinsdag kan vertrekken, op voorwaarde dat de luchthaven open gaat. Demeyere acht de kans dat die open gaat groot, maar wacht de vergadering daarover in Orlando af. Die start om 12 uur plaatselijke tijd.

Heenvluchten
De dinsdag geplande heenvluchten van TUI naar Varadero (Cuba) en Orlando worden geen passagiers naar de bestemming gebracht, tenzij mensen die om andere redenen dan vakantie ter plaatse moeten zijn. De informatie over de staat van de hotels ter plaatse is nog niet voldoende duidelijk, aldus TUI in een communiqué. De touroperator verwacht hierover snel meer nieuws en zal er de besluitvorming over de toekomstige afreizen op afstemmen, luidt het.

Voor afreizen naar beide bestemmingen tot en met 20 september hebben reizigers de mogelijkheid om kosteloos om te boeken naar een latere datum of te kiezen voor een andere bestemming.

SMS
Niemand, ook niet de vertegenwoordigers van de touroperator, mag de hotels in Cuba uit. Vanuit TUI is daarom een sms verstuurd naar de reizigers met de vraag of alles oké is. "Sommige reizigers antwoorden ons dat het hotel echt niet meer in staat is om verder een vakantie aan te bieden, en die opmerkingen begrijpen we volledig", zegt Demeyere. "Helaas kunnen we hen vanop afstand niet veel verder helpen. We zijn nu 24 uur later, en jammer genoeg hebben we nog maar weinig info."

Buitenlandse Zaken bevestigt dat het contact heeft met de Belgische ambassade, maar merkt op dat het telefoonverkeer ernstig verstoord is.

Florida en Dominicaanse
Van de TUI-reizigers in Florida is de touroperator "niets ter ore gekomen van mensen in moeilijke omstandigheden". Intussen is Irma gedegradeerd tot een tropische storm. Ook op de Dominicaanse Republiek is de touroperator aanwezig, maar daar heeft de passage van Irma voor zo goed als geen problemen gezorgd. Op Sint-Maarten heeft TUI op dit moment geen programma lopen. 

Thomas Cook
Thomas Cook/Neckermann meldt dat alle reizigers in Cuba in veiligheid zijn. Ook daar zijn vertegenwoordigers aanwezig in de hotels. "Zij analyseren momenteel de toestand en bekijken welke maatregelen genomen moeten worden", klinkt het. Nu het ook daar ochtend is, nemen de Belgische medewerkers contact met de klanten om hun situatie in kaart te bregen. De Thomas Cook-woordvoerster geeft ook aan dat de communicatie, via e-mail en telefoon, "niet altijd even makkelijk is door de impact van de orkaan". "Deze komt gestaag op gang", klinkt het.