Direct naar artikelinhoud
Rohingya

Premier Bangladesh: "Stop dit geweld tegen onschuldige mensen"

Een Rohingya-familie voor hun tentenkamp in Ukhiya, Bangladesh. Volgens de VN hebben meer dan 270.000 Rodingya hebben de afgelopen weken Myanmar ontvlucht.Beeld epa

Sheikh Hasina, de premier van Bangladesh die vandaag een Rohingya-vluchtelingenkamp bezocht, roept Myanmar op het geweld te stoppen. De ondertussen 370.000 vluchtelingen horen opgevangen te worden in veilige zones in Myanmar zelf. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt morgen bijeen om het etnische geweld tegen de Rohingya in Myanmar te bespreken.

De Rohingya zijn een moslimminderheid die voornamelijk in de westelijke staat Rakhine leven. Ze worden vervolgd en door de boeddhistische meerderheid als illegaal beschouwd.

De premier van Bangladesh, het land dat overspoeld wordt door vluchtelingen, roept Myanmar op veilige zones in te richten, zodat de vluchtelingen kunnen terugkeren. "Myanmar heeft dit probleem gecreëerd en zij moeten het oplossen", aldus Hasina. "Myanmar zal alle Rohingya-vluchtelingen die Bangladesh zijn binnengekomen moeten terugnemen."

Bangladesh gaat zwaar gebukt onder de massale toestroom van Rohingya-moslims, die vluchten voor het geweld in hun thuisland. Het parlement nam maandag een wet aan waarin de internationale gemeenschap wordt opgeroepen druk uit te oefenen op Myanmar om de crisis op te lossen.

Spoedvergadering

Vandaag komen de Verenigde Naties in spoed bijeen. Het Verenigd Koninkrijk en Zweden riepen de spoedvergadering samen, nadat de VN maandag bekendmaakte dat op iets meer dan twee weken tijd al 313.000 Rohingya naar buurland Bangladesh zijn gevlucht. Na een aanval op 25 augustus op een politiepost, volgde er zware repressie van het Myanmarese leger. Daarbij kwamen minstens 500 mensen, vooral Rohingya, om.

In totaal werden sinds de jaren 1990 nu al meer dan 700.000 Rohingya naar Bangladesh verdreven. Daar leven ze, soms al decennia lang, in erbarmelijke omstandigheden in kampen. Volgens de VN is de Myanmarese regering nu gestart om mijnen te leggen langs de grens met Bangladesh.