© rr

Bart De Wever in Marokko: “Waarom niet hier investeren in een Belgische gevangenis?”

“Waarom investeren we hier niet in een gevangenis? In de Belgische cellen zitten 1.200 gedetineerden met de Marokkaanse nationaliteit, van wie bijna vijfhonderd illegaal.”

Karin Vanheusden

Dat zei Bart De Wever gisteren tijdens zijn bezoek in Marokko. Hij zit in Rabat met afgevaardigden van zijn kabinet, de lokale en federale politie. Hij had een onderhoud met gouverneur Karim Lahlou, gelinkt aan Binnenlandse Zaken en bevoegd voor veiligheidszaken in Marokko.

“De gesprekken die we vandaag hebben gehad, zeker met de Marokkaanse politie, waren zeer concreet en zinvol”, zegt De Wever na de eerste drukke dag. “Er is de wil om informatie uit te wisselen, ook over bepaalde families, zonder de lange, juridische weg te volgen.”

“De akkoorden die tussen België en Marokko zijn gesloten in verband met rehabilitatie en de uitwisseling van digitale vingerafdrukken moeten nu ook worden uitgevoerd en mogelijk verbeterd. We moeten naar een win-winsituatie. Bouw hier een ‘Belgische’ gevangenis. Bij ons zitten 1.200 gedetineerden met de Marokkaanse nationaliteit, van wie bijna vijfhonderd illegaal.”

Harde aanpak radicalisme

Ander onderwerp van gesprek was de aanpak van terrorisme en radicalisering. Volgens de Marokkaanse overheid zijn er tot nog toe 1.200 jihadi’s vanuit Marokko naar Syrië en Irak getrokken. “Het is duidelijk dat de Marokkaanse overheid zeer verveeld zit met het feit dat Belgische Marokkanen betrokken waren in aanvallen”, zei De Wever. “Het land is ook beducht voor het feit dat islam en jihadisme tot één amalgaam worden gemaakt.”

Radicalisme wordt in Marokko hard aangepakt, weet De Wever, die verder vol lof is over de openheid waarmee de Marokkaanse diensten cijfers over opgerolde terreurnetwerken op tafel legden. “Ongeveer duizend Marokkanen met een link met een terrorismedossier zitten hier nu hun straf uit. De inzet van het lokale politiekorps wordt enorm gewaardeerd. Hierin, maar ook in het besef dat terrorisme wordt gefinancierd met drugsgeld, zitten we op dezelfde lijn.”

De Wevers collega Theo Francken vindt het voorstel van de Antwerpse burgemeester een goed idee. Volgens hem kan een Belgische gevangenis in Marokko “een oplossing bieden”, laat hij aan atv weten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER