Achttien maanden bleven ze onaangeroerd, nu bewijzen lokfietsen twee keer in drie dagen hun nut

© dji

Amper drie dagen nadat een dief de lokfiets van de politie had gestolen, liepen twee Oostendenaars opnieuw in de val.

Dominique Jauquet

Volgens de criminaliteitscijfers van de politie werden vorig jaar 694 aangiftes gedaan van fietsdiefstallen. In 2015 waren er dat nog 533. Een stijging die zich ook in 2017 voortzette. De twee lokfietsen worden in fietsenstallingen geplaatst om dieven op te sporen.

Anderhalf jaar lang bleven de twee lokfietsen onaangeroerd staan,. maar deze week is het plots twee keer prijs. Vorig week donderdag ging een 37-jarige Bredenaar er 's morgens vandoor met een exemplaar, nietsvermoedend dat de politie intussen zijn bewegingen volgde via de ingebouwde gps. Na een korte achtervolging kon de man worden opgepakt. De lokfiets forceerde een belangrijke doorbraak in de diefstallenplaag. Bij de onderzoeksrechter bekende de Bredenaar maar liefst tientallen fietsdiefstallen.

Maar zondagnacht liepen twee dieven zowaar opnieuw in de val. Ook M.B. (48) en J.L. (39) uit Oostende hadden niets door toen ze in de Overvloedstraat hun oog lieten vallen op een van de lokfietsen. Tot ze op heterdaad betrapt werden door de politie. De twee Oostendenaars, geen onbekenden voor politie en gerecht, werden opgepakt en voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Die besloot om hen aan te houden.

“De lokfietsen worden alternerend geplaatst in fietsstallingen en op plaatsen waar er wel eens fietsen gestolen worden. Dat leverde afgelopen week dus twee keer resultaat op”, reageert politiecommissaris Carlo Smits.

Oostende hoopt met de drie aanhoudingen een nieuwe halt toe te roepen aan de fietsdiefstallenplaag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen