Direct naar artikelinhoud
Technologie

Is het einde van het smartphonetijdperk in zicht?

Toestel zal meer op zak blijven als interface voor nieuwe toepassingen
Beeld Pieter Van Eenoge

Vanavond kondigt Apple zijn nieuwe iPhone aan. Dankzij lekken weet de hele wereld al wat we kunnen verwachten van de iPhone X. En weer zal onze mond niet openvallen van verbazing. Is het einde van het smartphonetijdperk in zicht? 

Wie naar de iPhone of de smartphone in het algemeen als een geïsoleerde technologie kijkt, zou kunnen denken dat het nieuwe er nu helemaal af is", zegt Frederik De Bosschere, strateeg bij In The Pocket, een Gentse ontwikkelaar van digitale applicaties. "Scherpere kleuren, een betere camera en een batterij die langer meegaat, dat zal niemand echt van zijn sokken blazen."

Alleen moet je verder kijken dan je smartphone lang is. "Technologische innovatie volgt een S-curve: ze start langzaam, gaat dan zeer snel, en vlakt ten slotte af. Tien jaar na de eerste iPhone zijn we op dat plateau beland", vervolgt De Bosschere. "Maar die evolutie heeft S-curves binnen andere software- en hardwaretoepassingen in gang gezet."

De kosten van grafische chips, die de motor zijn van artificiële intelligentie op onze smartphone, zijn zienderogen gedaald. De computerkracht die we constant bij ons hebben, neemt daardoor alleen maar toe. De camera's zijn van een uitstekende kwaliteit. Bovendien zijn ze dankzij artificiële intelligentie steeds beter in staat om de omgeving waarin ze zich bevinden te interpreteren.

De smartphone heeft ons onlosmakelijk verbonden met elkaar en met het internet, en dat zullen we niet opgeven

"Hierdoor ligt de weg open voor augmented reality-toepassingen die we ons tot voor kort met moeite konden voorstellen", zegt Jo Caudron, digitaal strateeg bij Duval Union Consulting. Hij verwijst naar een toepassing van de ARkit, de gereedschapskist van Apple voor ontwikkelaars om augmented reality-applicaties te bouwen. Het is perfect mogelijk de auto van je dromen toch al eens op de oprit te zien blinken, nog voor je hem gekocht hebt. Er zijn ondertussen al miljoenen smartphones op de markt die uitgerust zijn om zulke technologische hoogstandjes op het scherm te toveren.

De smartphone heeft ons onlosmakelijk verbonden met elkaar en met het internet, en dat zullen we niet opgeven. Vandaag zit de digitale, virtuele wereld opgesloten in die slimme telefoon en die is enkel te bevrijden door te scrollen, te swipen en via beperkte stemcommando's. Het duurt niet lang of die wereld breekt helemaal uit onze telefoon.

Draadloos hart

De interface waardoor we de wereld ervaren, zal in de komende vijf jaar volledig veranderen. "Augmented reality gecombineerd met supercomputers zal een extra laagje op onze realiteit leggen", zegt De Bosschere. "Wie vandaag in de winkel wil opzoeken of er bepaalde allergenen in voeding zitten, moet zijn smartphone unlocken, Google openen en het product opzoeken. Dankzij augmented reality zul je die informatie gewoon kunnen zien." Hetzij via het scherm van je smartphone of wie weet door een slimme bril.

'Wie nu iets wil opzoeken, moet zijn mobiel unlocken, Google openen en het zoeken. Dankzij augmented reality zul je die informatie gewoon kunnen zien'
Frederik De Bosschere, strateeg bij In The Pocket

Om dat wat tastbaarder te maken grijpt Bart De Waele, algemeen directeur van het digitale agentschap Wijs, naar het beeld van zijn allereerste computer. "Dat was een bak waar zowel het scherm, als het toetsenbord in gemonteerd zat. Later zijn het scherm, het toetsenbord en de muis losgemaakt van de pure rekenkracht."

Hij ziet ziet een gelijkaardige evolutie voor onze smartphone. "Die wordt een soort draadloos hart van onze lichaamscomputer die we niet meer zullen besturen door op knoppen of schermen te drukken, maar puur door een handeling te doen." Waarom zou je nog eerst muziek op pauze moeten zetten vooraleer je je koptelefoon afzet, als die koptelefoon dat zelf kan?

Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld is Amazon Go, de winkel van de toekomst. Je hoeft niet eens meer langs de kassa te passeren, de app rekent alles wat je uit de rekken neemt voor jou af. "We zullen onze smartphone in de toekomst misschien minder uit onze zak of handtas halen, maar hij zal nog een tijdje een sleutelrol spelen in de verbinding tussen de digitale wereld en de realiteit", besluit Caudron.