© rr

Twee verdachten aangehouden voor geweld op Turnhoutsebaan: “Enkel naar agenten geroepen dat ze kalmer moesten zijn”

Oilid D., de 20-jarige man die door het parket als de aanstoker wordt gezien van het geweld tegen de politie op de Turnhoutsebaan in Borgerhout, is dinsdag voor de raadkamer verschenen. “Mijn cliënt ontkent dat hij geweld heeft gebruikt of daartoe heeft aangezet”, zegt zijn advocaat Sahil Malik. Hij vroeg de raadkamer om zijn cliënt vrij te laten. De raadkamer bevestigt dinsdagmiddag de aanhouding van D.. Er werd ook een tweede verdachte aangehouden.

Twee leden van het fietsteam wilden op 1 september een vrouw arresteren. Ze had gevaarlijk rijgedrag vertoond en was aan hoge snelheid in de richting van de agenten gereden. Op het laatste nippertje was ze de Jaak De Braeckeleerstraat ingedraaid, een zijstraat van de Turnhoutsebaan, om daar tegen een metalen beugel te botsen.

De arrestatie verliep niet van een leien dakje omdat de agenten door verschillende omstaanders belaagd werden. Eén van de inspecteurs kreeg een harde trap in het kruis en werd geslagen en bekogeld met projectielen. Hij was minstens drie dagen arbeidsongeschikt. Zijn collega liep wat blauwe plekken op en kon aan het werk blijven.

Op basis van het beschikbare beeldmateriaal probeerde de politie de amokmakers te identificeren. Donderdag werd een 20-jarige verdachte gearresteerd, die reeds gekend was bij het gerecht. De man wordt door het parket als aanstoker van het geweld gezien en zou één van de agenten gestampt hebben en met een projectiel hebben gegooid.

“Mijn cliënt ontkent dat. Hij zag de politie een wapen op een auto richten, waarna een vrouw er hardhandig werd uit gesleurd. Hij heeft enkel naar die agenten geroepen dat ze wat kalmer moesten zijn. Hij heeft niemand opgehitst om de politie aan te vallen of te bekogelen en hij ontkent ook dat hij één van de inspecteurs in zijn kruis heeft geschopt”, zegt meester Sahil Malik.

Volgens de advocaat werden bovendien zijn rechten van verdediging geschonden. “Mijn cliënt werd aangehouden op basis van camerabeelden, maar ik krijg die niet te zien en kan dus ook geen tegenspraak voeren.”

Oilid D., de man die werd opgepakt voor geweldpleging tegen de politie op de Turnhoutsebaan, blijft aangehouden. Dat heeft de raadkamer dinsdagmiddag beslist. Intussen blijkt dat er in het dossier nog een tweede verdachte, de 20-jarige Hamza T., werd aangehouden. Ook hij wordt als aanstoker aanzien en verschijnt vrijdag voor de raadkamer.

T. werd ook op basis van de beschikbare camerabeelden van het incident geïdentificeerd. “Hij werd zaterdag opgepakt en zondag voorgeleid voor de onderzoeksrechter voor dezelfde tenlasteleggingen als de eerste verdachte”, zegt parketwoordvoerster Lentl Jespers. “Gewapende weerspannigheid, waarbij hij als aanstoker wordt aanzien, slagen en verwondingen met voorbedachten rade en met werkonbekwaamheid tot gevolg en bendevorming. De onderzoeksrechter besliste om hem aan te houden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER