© Getty Images/iStockphoto

Gouden dagen voor fortuin superrijken

Slechts een klein aantal superrijke families zijn vorig jaar armer geworden. Het fortuin van de overgrote meerderheid beleefde een boerenjaar.

De beurzen verkeren in topvorm en daar profiteren vooral de rijken van, want zij bezitten het leeuwendeel van de aandelen. In België, bijvoorbeeld, heeft de tien procent welvarendste Belgen 85 procent van de aandelen en 86 van de obligaties in handen, bleek uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen. Maar ook wereldwijd was 2016 een boerenjaar voor de superrijken.

Slechts 4 procent van de 262 rijkste families, hebben vorig jaar geld verloren, blijkt uit onderzoek van de Britse vermogensadviseur Campden Wealth en de Zwitserse investeringsbank UBS, dat The Guardian kon inkijken. Zij kregen toegang tot de goed afgeschermde familiekantoren die het vermogen beheren van de superrijken.

Hoge aandelen, lage rente

Drie kwart van de families, met een gemiddeld fortuin van 1,45 miljard dollar, zagen hun rijkdom toenemen. De overige 22 procent rapporteerde geen verandering in zijn vermogen. Gemiddeld bracht het vermogen van de superrijken 7 procent op. Dat staat in schril contrast met rente op een spaarboekje, die al jaren de bodem verkennen.

Vorig jaar was ‘zonder twijfel een uitzonderlijk jaar’ voor de vermogens van de rijken, zegt Dominic Samuelson, topman van Campden Wealth. ‘Ongeacht de economische uitdagingen, worden er wereldwijd grote vermogens gecreëerd.’ Volgens Samuelson presteerden de fortuinen van de superrijken vooral goed door de sterk presterende aandelenmarkt en succesvolle private equity-deals, waarbij geïnvesteerd wordt in bedrijven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER