Turkse tanks rijden Syrië binnen

Turkse tanks zijn de grens met Syrië overgestoken als deel van een operatie tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat heeft het staatspersbureau Anadolu woensdag bericht. Bedoeling is de extremisten van de grenzen te verjagen.

Het Franse persbureau AFP gewaagt van een “tiental” tanks die oprukken naar posities van IS in de Syrische plaats Jarabulus.

Woensdagochtend vroeg heeft het Turkse leger met steun van de internationale coalitie tegen IS onder de naam ‘Schild van de Eufraat’ een operatie tegen IS gelanceerd, met gevechtsvliegtuigen, artilleriebeschietingen en speciale eenheden.

Syrische rebellengroepen zeggen eveneens vanuit Turkije naar de stad te trekken. Het betreft in het bijzonder eenheden van het als “gematigd” geldende Vrije Syrische Leger.

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is het om 03.00 uur Belgische tijd gestarte Turkse offensief “gericht tegen bedreigingen” voor Turkije die van terreurorganisaties zoals IS en de Syrisch-Koerdische militie YPG uitgaan. “Achter deze aanvallen moet nu een punt worden gezet”, zei hij in een toesprak in Ankara. “Wij moeten dit oplossen”.

De YPG is de belangrijkste bondgenoot van de VS op de grond in zijn strijd tegen IS.

Ook woensdag, na de start van het Turkse offensief, is in de Turkse hoofdstad Ankara de Amerikaanse vicepresident Joe Biden aangekomen voor een bezoek van enkele uren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER