© rr

N-VA geeft links bestuur de schuld van rellen in Borgerhout, reactie volgt snel: “Stadsbestuur werkt niet samen”

Na het tweede incident tussen politie en jongeren in Borgerhout op nog geen week tijd, is het in het Antwerpse district tot een mediatwist gekomen tussen de lokale oppositiepartij N-VA en de linkse meerderheid. “De linkse coalitie voert een roekeloos politiek avontuur uit waarbij jongeren in de vuurlinie worden geschoven”, schrijft de lokale N-VA-afdeling in een opiniestuk in het weekblad Knack. “Ons recept kan alleen maar werken als het stadsbestuur samenwerkt met het district”, zo reageert Borgerhouts districtsburgemeester Stephanie Van Houtven (sp.a).

JoRo

Twee agenten die in een zijstraat van de Turnhoutsebaan gehinderd en belaagd door omstanderstoen ze een vluchtende autobestuurster wilden tegenhouden. Twee andere agenten die verzorging nodig hadden nadat het tot een botsing kwam met opgehitste jongeren op het Jan De Laetplein. Die twee incidenten op zeer korte tijd waren voor N-VA Borgerhout de druppels die de emmer deden overlopen en de afdeling besloot om via een opiniestuk in Knack in de aanval te gaan tegen de linkse meerderheid van sp.a, Groen, PVDA en een CD&V’er in het district. “Hun houding ligt mee aan de basis van de huidige impasse in ons district”, zo klinkt het.

N-VA: “Gebrek aan respect wordt gepromoot”

N-VA meent dat de meerderheid in Borgerhout, het enige district waar de partij zelf niet aan de macht is, keuzes maakt die niet in het belang zijn van de Borgerhoutenaar. “Ze zijn er simpelweg gekant tegen het stadsbestuur.” N-VA geeft enkele voorbeelden die moeten aantonen dat de coalitie niet te tolereren gedrag vergoelijkt of onder de mat veegt en spreekt van “een consequente politiek die een gebrek aan respect promoot”.

Met die houding heeft de linkse coalitie de incidenten van de voorbije weken in de hand gewerkt, zo klinkt het verwijt van N-VA. “Het is naar onze mening het onvermijdelijk resultaat van een roekeloos politiek avontuur, waarbij kwetsbare jongeren in de vuurlinie worden geschoven. Noem het gerust een politiek experiment dat in het gezicht van de Borgerhoutenaar is ontploft.”

N-VA verwijt links bovendien dat het bewust uitspraken van Bart De Wever uit de context heeft getrokken om de Borgerhoutenaren tegen hem op te zetten en dat ook doelbewust de versie van de politie verkeerdelijk in twijfel werd getrokken. N-VA roept politiek links op om excuses aan te bieden. “We willen het linkse districtsbestuur oproepen hun sociaal experiment te beëindigen, opdat we terug kunnen opbouwen wat nu van belang is: respect.”

Sp.a: “Elkaar niet tegenwerken”

© Herman Ricour

Het antwoord van het Borgerhoutse bestuur bleef niet lang uit. Het district doet alles wat in haar mogelijkheden ligt om de kloof met de bewoners te verkleinen, maar het stadsbestuur werkt niet constructief mee, zo luidt de boodschap van districtsburgemeester Stephanie Van Houtven (sp.a).

Van Houtven weigert Borgerhout te omschrijven als ‘een verloren wijk’, ‘een getto’ of een ‘no-go zone’. Maar dat er wel degelijk samenlevingsproblemen zijn, ontkent de districtsburgemeester niet. “Die taaie problemen kunnen wij als districtsbestuur niet alleen aan. De problemen aanpakken vergt minstens een goede tandem met het stadsbestuur.”

Van Houtven ontkent ook niet dat er tegen bepaald wangedrag hard moet worden opgetreden. “Maar de echte vraag die moet worden gesteld is: hoe verkleinen we de kloof tussen bewoners, stad, district en politie?”

De basis van de aanpak die het linkse bestuur wil die hanteren is die van de ‘Breken-Buigen-Bouwen’-methodiek, die volgens Van Houtven in het verleden succesvol werd toegepast op ‘hete pleinen zoals het Deurnese Bisthovenplein. Met ‘breken’ wordt het snel en adequaat repressief optreden tegen geweldplegers bedoeld. ‘Buigen’ staat voor maatregelen treffen die er voor moeten zorgen dat meelopers zich niet laten meeslepen in kat-en-muisspelletjes met de politie. ‘Bouwen’ tot slot is investeren in infrastructuur, zoals het herinrichten van de Turnhoutsebaan en investeren in scholen, opvang en sportinfrastructuur.

“Een oplossing vinden we niet door elkaar te betichten en tegen te werken, wel door met een gedeelde doelstelling voor ogen de rust te doen weerkeren”, zo besluit Van Houtven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER