Britse regering keurt tunnel bij Stonehenge goed ondanks protest

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ondanks protesten heeft de Britse regering de bouw van een nieuwe tunnel in de buurt van het prehistorische monument Stonehenge, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt, goedgekeurd. Onder invloed van de protesten zal de tunnel wel verder verwijderd zijn van het monument dan oorspronkelijk voorzien was, onder meer uit vrees dat hij anders het zicht zou belemmeren tijdens de winterzonnestilstand.

De Alliantie van Stonehenge, een groep van ngo's, vreest echter nog steeds voor "ernstige en onherstelbare schade" aan het archeologische landschap. "Het project moet niet enkel gewijzigd maar volledig heroverwegen worden", klinkt het.

Andere grote ngo's als English Heritage en National Trust hebben het plan dan weer goedgekeurd. "Wij zijn blij met de gewijzigde route en geloven dat, als ze met de grootste zorg ontworpen en uitgevoerd wordt, ze een bijdrage kan leveren aan het werelderfgoed en de vrede en rust in het landschap van Stonehenge kan herstellen", stelden ze in een verklaring.

Met de tunnel zal een bestaande weg verdwijnen. De Britse staatssecretaris voor Vervoer, Chris Grayling, benadrukte dat snellere verplaatsingen, zonder files, en schonere lucht, in het voordeel van de bevolking en het toerisme zullen zijn.

Stonehenge werd in stappen gebouwd in het zuidwesten van Engeland, tussen 3.000 en 2.300 jaar voor Christus. De opgerichte stenen vormen een reeks mysterieuze cirkels, die jaarlijks duizenden mensen lokken voor de zonnewende.

Bron: Belga