Direct naar artikelinhoud
Update

Weyts: "FAVV focust te weinig op dierenwelzijn", FAVV zegt "sinds 2014 niet meer bevoegd" te zijn

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts is kritisch voor het FAVV.Beeld belga

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wijst het federaal voedselagentschap FAVV met de vinger in de zaak rond het slachthuis in Izegem. Het FAVV controleert nagenoeg permanent in slachthuizen, maar focust vooral op voedselveiligheid en te weinig op dierenwelzijn, klinkt het bij de minister. Het FAVV wijst erop dat het sinds 1 juli 2014 niet meer bevoegd is voor controles op het dierenwelzijn in slachthuizen. Na de zesde staatshervorming werden die bevoegdheden overgeheveld naar de gewesten.

Het slachthuis van de groep Verbist in het West-Vlaamse Izegem kwam in opspraak nadat er undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights opdoken. Daarop is te zien hoe de runderen in het bedrijf zwaar mishandeld worden. Minister Weyts liet het slachthuis intussen sluiten. Eerder dit jaar was er ook in een slachtinrichting in Tielt al sprake van zware dierenmishandeling.

"Na Tielt heb ik een convenant afgesloten met de sector waarbij de lat voor dierenwelzijn erg hoog werd gelegd. Ik stel vast dat de controle hier nog niet in volgt", stelt Weyts. Het schoentje knelt volgens de minister bij het FAVV. "Zij zijn quasi permanent aanwezig op slachtvloeren om te controleren op voedselveiligheid. We verwachten dat ze daar ook de wetgeving rond dierenwelzijn opvolgen, maar dat is nu te weinig het geval", valt te horen op het kabinet-Weyts. "Wij hebben de lat voor dierenwelzijn hoger gelegd, nu moeten zij ook volgen", klinkt het.

Het FAVV stelt sinds 1 juli 2014 niet meer bevoegd te zijn voor de controles op dierenwelzijn in de slachthuizen. Na de zesde staatshervorming werden de bevoegdheden met betrekking tot dierenwelzijn overgeheveld naar de gewesten.

Na een overgangsperiode, die afliep op 31 december 2014, werd een samenwerkingsprotocol afgesloten tussen de bevoegde ministers dat praktisch ingevuld werd in een beheersovereenkomst tussen de bevoegde diensten van de gewesten en het FAVV.

"Gewesten staan in voor richtlijnen en sancties"
"Het FAVV neemt voor wat betreft de slachthuizen enkel de praktische organisatie van de terbeschikkingstelling aan de gewesten van de dierenartsen met opdracht op zich. Het is aan de gewesten om de nodige richtlijnen op te stellen voor deze dierenartsen zodat duidelijk is wat van hen verwacht wordt betreffende de controles aangaande dierenwelzijn. De gewesten staan voorts in voor de opleiding van en de informatieverstrekking aan deze dierenartsen", aldus het FAVV.

De dierenartsen met opdracht moeten, zonder tussenkomst van het FAVV, de gewesten onmiddellijk informeren over vastgestelde inbreuken inzake dierenwelzijn. "Het opleggen van corrigerende maatregelen of sancties naar aanleiding van inbreuken op het dierenwelzijn hoort integraal toe aan de gewesten en staat onder de bevoegdheid van de betrokken regionale ministers."

Na bijna drie jaar werking hebben de gewestelijke overheden nooit officieel gevraagd om de werking van de beheersovereenkomst te herzien. "Het FAVV staat open voor een herziening van het protocol en de beheersovereenkomst. Het FAVV vraagt dan ook dat het overleg hieromtrent zo snel mogelijk opgestart wordt. Het FAVV blijft voorstander van een constructieve oplossing die de controles zowel op dierenwelzijn als op voedselveiligheid maximaal garanderen waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt en met respect van de taken van de andere bevoegde diensten."