Direct naar artikelinhoud

Donald Trump na 9/11: "Juichende moslims" en "Nu is mijn wolkenkrabber de hoogste van Manhattan"

Voor hij de 'leider van de vrije wereld' werd, had de vastgoedmagnaat en realityster Donald Trump een en ander te zeggen over de aanslagen van elf september en het is niet overdreven te stellen dat die uitspraken controversieel waren. Zo schepte Donald Trump de dag van de aanslagen op dat zijn wolkenkrabber in Wall Street, de Trump Building, "nu het hoogste gebouw van downtown Manhattan" was. Trump was ook de enige die mensen had zien juichen in Jersey, in wijken "met een grote Arabische bevolking". Een bloemlezing uit Trumps bizarre uitspraken over de aanslagen van 9/11, waarbij 2.996 dodelijke slachtoffers vielen.

The Other 98%

The Other 98%. 5,194,372 likes · 5,439,228 talking about this. An elite few are destroying our planet and holding our economy hostage. Other98 fights like hell to hold them accountable. Join us:...

* 11 september 2001. "40 Wall Street (de Trump Building, red.) was het tweede hoogste gebouw in downtown Manhattan. Nu is het het hoogste": dat zei de vastgoedmakelaar met politieke aspiraties de dag dat de Twin Towers instortten op radiostation WWOR. Zakenman Donald Trump kocht de in 1930 gebouwde wolkenkrabber in 1995 voor 8 miljoen dollar.

* Kort na de aanslagen eiste Trump 150.000 dollar overheidssteun voor "gederfde huurinkomsten" en "herstelwerken". Dat geld was oorspronkelijk bestemd voor winkelhouders in de buurt van de Twin Towers.

* November 2015. Toen verklaarde Trump: "Ik zag hoe het World Trade Center neerkwam, en ik zag in Jersey City, New Jersey, duizenden en duizenden mensen die aan het juichen waren toen het gebouw instortte". Trump was al presidentskandidaat toen hij tijdens een bijeenkomst in Alabama zei dat mensen de ramp vierden. Hij herhaalde die bewering later tegenover ABC-anker George Stephanopoulos, en voegde er aan toe dat het gejuich uit buurten in New Jersey kwam "met grote Arabische gemeenschappen". Zowel de politie als de burgemeester van Jersey City, Steven Fulop, spraken Trumps bewering tegen.

Na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek op 22 maart verklaarde binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) in De Standaard dat "een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen". Een uitspraak die veel kritiek oogstte en nooit werd gestaafd.

40 Wall Street, alias de 'Trump Building'.Beeld Wikimedia

* Februari 2016. "Het World Trade Center stortte in tijdens het bewind van (partijgenoot) George Bush. Zorgde hij voor onze veiligheid? Dat is geen veiligheid". Op die manier hekelde hij zijn voormalige rivalen Marco Rubio en Jeb Bush, die voormalig president George W. Bush hadden verdedigd. Trump voegde er aan toe: "Het World Trade Center kwam neer omdat Bill Clinton weigerde Osama bin Laden te doden toen hij daartoe de kans had. En George Bush had overigens ook die kans, maar hij luisterde niet naar het advies van zijn CIA".

* Augustus 2016. "Die lui die het World Trade Center omgooiden (sic) zouden onder het beleid van Trump hier niet geweest zijn om het World Trade Center om te gooien, als je dat maar weet", zei Trump tijdens een campagnebijeenkomst.

Tijdens een andere verkiezingsbijeenkomst benadrukte hij dat hij "slimmer" zou geweest zijn dan zijn voorganger (Obama, red.) als het op terreurbestrijding aankomt.

Daarbij valt op te merken dat vijftien van de negentien kapers betrokken bij de aanslagen van 11 september Saoedi's waren. Trump schrapte Saoedi-Arabië van de lijst landen uit zijn omstreden inreisverbod.

* April 2017. Tijdens een interview over zijn eerste 100 dagen in het Witte Huis schepte Donald Trump op met de kijkcijfers voor programma's op Fox en 'Face the Nation' op CBS. Die waren volgens Trump hoger dan die voor uitzendingen over de terreuraanslagen van 9/11. "Dat zijn de hoogste kijkcijfers sinds het World Trade Center neerstortte. Dat is een enorm voordeel", zei hij.

Donald Trump na 9/11: "Juichende moslims" en "Nu is mijn wolkenkrabber de hoogste van Manhattan"
Beeld photo_news