© Kioni Papadopoulos

Actiegroep geeft nog niet op voor bomen Charlottalei

Het district Antwerpen mag overgaan tot de kap van de 54 kastanjelaren op de Charlottalei. De kortgedingrechter heeft gisteren beslist dat het buurtcomité de zaak te laat heeft aangekaart. Al wil de vzw Straatego toch nog proberen om de werkzaamheden te verhinderen.

asry

Wanneer de kap zal plaatsvinden is nog niet duidelijk. Vorige keer was gepland dat de kap na één weekend rond zou zijn. Het zou dus kunnen dat de Charlottalei komend weekend haar kastanjelaren verliest.

Laatste strohalm

Als laatste verzetsdaad probeert de vzw Straatego, gelinkt aan de actiegroep stRaten-generaal, de milieustakingswet te gebruiken. Die laat toe werkzaamheden te verhinderen of stop te zetten die het milieu schaden. Dat zou de ultieme strohalm voor de tegenstanders van de kap kunnen vormen, maar het zal niet erg makkelijk zijn.

“Misschien kan het nog een aantal bomen redden”, vertelt Bjorn Cloots, de advocaat van Straatego. “Maar als het district snel begint met de kap, kunnen we er niets meer tegen doen.”

Niet stil blijven zitten

De leden van het Bomencomité van de Charlottalei hebben dinsdag nog overleg gepleegd. Uiteraard betreuren ze de beslissing van de rechter.“Ik besef dat het nu zo goed als zeker beslist is dat de kastanjelaren verdwijnen”, zegt Kristien Dirkx van het comité.

“Maar dat betekent niet dat we stil blijven zitten. We reiken nog steeds de hand naar het district voor overleg, zoals we altijd gedaan hebben. Het districtsbestuur is altijd hardnekkig en defensief blijven vasthouden aan de bestaande plannen. Het verwierp integraal ons alternatieve plan voor de heraanleg van de straat. Maar er staan ­dingen in die met de huidige werkzaamheden nog verenigbaar zijn. Het idee om van de ventwegen fietsstraten te maken, past in de bouwvergunning en lijkt ons een enorme meerwaarde.”

“We willen ook graag inspraak in de keuze voor de nieuwe bomen die ter vervanging van de huidige zullen komen”, zegt Dirkx. “Momenteel is het plan om er jonge lindebomen te zetten met een omtrek van dertig centimeter en een hoogte van zes meter. Je ziet bij wijze van spreken het verschil met een struik niet. Wij willen volwassen bomen.”

Het bomencomité zal waarschijnlijk nog een afscheid organiseren voor de kastanjelaren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER