Videospeler inladen...

Laurette Onkelinx: afscheid van de machtigste vrouw van de PS

In 2019 stapt Laurette Onkelinx uit de politiek, zo heeft ze vandaag aangekondigd. De Franstalige socialisten nemen afscheid van een van hun absolute boegbeelden. Een beknopt overzicht van een rijkgevulde carriĆØre.

Onkelinx (58) is de dochter van oud-politicus en vakbondsman Gaston Onkelinx, die begin dit jaar overleed. Haar familie heeft roots in Limburg en verhuisde na de oorlog naar de provincie Luik. Laurette Onkelinx, van opleiding advocate, maakte snel carriĆØre in de politiek, in 1987 -ze is dan nog geen 30- wordt ze verkozen in de Kamer voor de PS.

Haar ministeriƫle loopbaan begint in 1992, onder premier Jean-Luc Dehaene, maar een jaar later vertrekt ze naar de Franse Gemeenschapsregering om minister-president te worden. Dat zal ze blijven tot in 1999. Na de ophefmakende federale verkiezingen komt er een nieuwe coalitie: paars-groen. En Onkelinx wordt vicepremier en minister van Werk en Gelijke Kansen onder Guy Verhofstadt.

In datzelfde jaar huwt de politica met haar huidige echtgenoot: topadvocaat en grondwetspecialist Marc Uyttendaele. Bij de nauwe banden tussen de PS en Uyttendaele worden overigens wel eens vragen gesteld door politieke tegenstanders.

Foto: Onkelinx (rechts) en de regering-Dehaene I in 1992.

Politiek zwaargewicht

Onkelinx wordt vanaf dan een van de zwaargewichten in de nationale politiek. Ze zal maar liefst 15 jaar lang vicepremier blijven. Eerst dus onder Verhofstadt, daarna onder Leterme, Van Rompuy en ten slotte onder Elio Di Rupo, haar partijvoorzitter met wie ze een goeie tandem vormt.

Tussen 2003 en 2007, in de tweede paarse regering, neemt Onkelinx Justitie voor haar rekening. In een moeilijk domein waarop anderen hun tanden hebben stukgebeten, weet ze zich staande te houden. Ze krijgt onder meer af te rekenen met de diplomatieke rel rond de Turkse Fehriye Erdal,Ā  en de ontsnappingen van gangster Kaplan Murat en 28 gedetineerden uit de gevangenis van Dendermonde.

Tussen 2007 en 2014 schakelt ze over naarĀ  Sociale Zaken en Volksgezondheid, waar ze zich onder meer moet buigen over de financiering van de sociale zekerheid. De Luikse was lang een boegbeeld van haar plaatselijke PS-afdeling, maar in 2001 verhuisde ze naar Schaarbeek en in 2013 treedt ze toe tot het bestuur van de Brusselse partij-afdeling.

Foto: Onkelinx in 1999, naast premier Verhofstadt.

"Laurette Mitraillette"

In 2014 treedt de regering-Michel aan en verdwijnt de PS federaal in de oppositie, voor het eerst in lange tijd. Onkelinx wordt fractieleider in de Kamer en moet dus de oppositie aanvoeren tegen het regeringsbeleid. Haar retoriek in de Kamer is dermate fel dat ze al snel de bijnaam "Laurette Mitraillette" krijgt. Vooral de N-VA en staatssecretaris Theo Francken zijn haar schietschijf.

Mettertijd doen de PS-fractie in de Kamer en Onkelinx zelf het wat rustiger aan. Haar partij gaat het intussen allesbehalve voor de wind. De radicaal-linkse PTB zorgt voor concurrentie ter linkerzijde en de schandalen blijven de PS parten spelen. Als voorzitter van de Brusselse PS krijgt Onkelinx felle kritiek na de Samusocial-affaire omdat haar aanpak van de crisis te traag en te laks zou zijn.

Onkelinx liet bij haar afscheid vanmiddag ook uitschijnen dat die politieke crisis in Brussel heeft meegespeeld bij haar beslissing. Haar politieke afscheid moet de weg vrijmaken voor de nieuwe generatie. Van haar eigen generatie PS-boegbeelden blijft nu enkel voorzitter Di Rupo over, en diens positie staat onder druk.

Foto: Onkelinx en haar echtgenoot Marc Uyttendaele.

BELGA/VIDAL

Foto: Onkelinx en premier Leterme in 2007.

Meest gelezen