Direct naar artikelinhoud
iPhone X

Waarom gezichtsherkenning op de iPhone X beter werkt dan bij Samsung (in theorie)

Apple Senior Vice President of Worldwide Marketing, Phil Schiller, introduces the iPhone x during a launch event in Cupertino, California, U.S. September 12, 2017. REUTERS/Stephen LamBeeld REUTERS

De grootste verandering van de nieuwe Apple iPhone X is de mogelijkheid het apparaat via gezichtsherkenning te ontgrendelen. Nieuw is dat niet, maar Apple heeft zijn huiswerk beter gedaan dan concurrent Samsung.

Ai, dat was toch een pijnlijk moment gisteravond in een verder vlekkeloze show. Apple-medewerker Craig Federighi wilde met een triomfantelijke blik zijn iPhone X ontgrendelen, maar de telefoon weigerde op het moment suprême iedere medewerking. Craig Federighi probeerde de schade te beperken door zijn iPhone onder de desk te verstoppen, maar de livestream was onverbiddelijk: de telefoon liet het ouderwetse pincode-scherm zien. Hilariteit alom natuurlijk, maar het zal een incident zijn geweest. De techniek die Apple gebruikt, is veelbelovend. 

Twitter bericht wordt geladen...

De korte versie: door te kijken naar het scherm krijgt de rechtmatige bezitter toegang tot het toestel. Deze techniek is daarmee de derde fase voor Apple om toestellen te ontgrendelen. Tot 2013 werden iPhones ontgrendeld door het schuifje opzij te trekken. Daarna kwam de vingerafdrukscanner in zwang, net als bij andere fabrikanten. En nu dus de noodzakelijke stap richting gezichtsscanner - vooral ook omdat er door het grote scherm geen plek meer is voor een knop.

(lees verder onder de foto)

Nieuw in het Apple-gamma: de iPhone 8, de iPhone X en de iPhone 8 Plus.Beeld AFP

Incidenten

Waar de concurrentie meerdere mogelijkheden biedt en - tegenwoordig aan de achterzijde van het toestel - ook een vingerafdrukscanner aanbiedt, heeft Apple zo veel vertrouwen in de nieuwe technologie, dat het de vingerafdruk helemaal achterwege laat. Dit in tegenstelling tot Samsung. De Zuid-Koreaanse rivaal heeft op zijn topmodellen ook gezichtsherkenning. Zowel de Galaxy S8 als de recente Note8 kwamen in het nieuws omdat deze herkenning redelijk eenvoudig kan worden gefopt door gewoon een afbeelding van een gezicht voor de camera te houden.

Na het incident met de S8 haastte Samsung zich te zeggen dat andere methoden (zoals iris-scan of pincode) veiliger zijn en dat de gezichtsherkenning niet hóeft te worden gebruikt. Dit wordt overigens ook op de toestellen zelf aangegeven.

Infrarood

De door Apple gebruikte methode (Face ID genoemd) wijkt fundamenteel af van die van Samsung. Net als bij Microsoft (Windows Hello) benut Apple ook de infraroodtechniek om na te gaan of er wel sprake is van een echt gezicht. Het voor de gek houden met een foto, masker of een ander scherm is er dus niet meer bij. Face ID is een combinatie van een rasterprojector, infraroodcamera en infraroodbelichter.

Face ID projecteert meer dan 30.000 infraroodpunten. Het ir-beeld en rasterpatroon worden daarna door neurale netwerken gestuurd om een wiskundig model van het gezicht te maken. En daarna wordt weer gekeken of er een overeenkomst is.

Maar wat als mensen ouder worden? Dankzij zelflerende methoden past het systeem zich aan fysieke veranderingen aan. Privacybezwaren wuift Apple weg: alle verwerking vindt op het apparaat zelf plaats, niet in de cloud.

De dieptegevoelige technologieën zijn volgens Apple zo veilig dat er slechts een kans van 1 op 1 miljoen is dat een verkeerd iemand het toestel ontgrendelt. Face ID wordt ook gebruikt om Apple Pay in te schakelen of toegang te geven tot beveiligde apps.

Wie dit toch allemaal niet wil - en gehecht is aan zijn vingerafdrukscanner - kan nog altijd zijn toevlucht nemen tot een ander nieuw toestel, dat tegelijk met de iPhone X aan het publiek werd getoond: de iPhone 8. Dit is een opgepimpte iPhone 7.