Direct naar artikelinhoud
Antiterrorisme

Frankrijk leert kinderen hoe om te gaan met terroristische aanslagen

De Franse regering heeft woensdag een plan gepresenteerd om kinderen op scholen te leren hoe te reageren als er een terroristische aanslag wordt gepleegd. Dat meldt persbureau AP.

Minister van Onderwijs Najat Vallaud-Belkacem en minister van Binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve kondigden een aantal maatregelen aan die scholen moeten helpen met de terroristische dreiging om te gaan. Elke school moet drie veiligheidsoefeningen per jaar organiseren, waaronder eentje gebaseerd op het scenario waarin tenminste één indringer zich in de school verschanst.

Kinderen moet worden geleerd hoe ze moeten ontsnappen of zich kunnen verstoppen, afhankelijk van de situatie waarin ze zich bevinden. Kinderen van 13 en 14 krijgen ook een basistraining in levensreddende handelingen. Tot slot zullen sommige politiekorpsen bij scholen gaan patrouilleren, een maatregelen die vorig jaar na de aanslagen in Parijs inging. 

Lille 

Eerder deze maand werd Frankrijks grootste braderie in Lille afgelast uit vrees voor terroristische aanslagen. Met ruim twee miljoen bezoekers, meer dan tienduizend straatventers en honderd kilometer aan kraampjes viel het driedaagse evenement volgens de burgemeester niet afdoende te beveiligen

Duitsland

Duitsland bespreekt woensdag het plan 'Civiele Verdediging', waarin staat dat Duitsers moeten hamsteren voor het geval het land wordt getroffen door een ramp, zoals een cyberaanval of een serie terroristische aanslagen. Het is voor het eerst sinds de Koude Oorlog dat Duitsland met zo'n plan komt. De oppositie beschuldigt de regering van bangmakerij.