Elektrische fiets voldoet voor 40 procent als alternatief voor bedrijfswagen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vier op de tien werknemers in België vinden dat de elektrische fiets een volwaardig alternatief kan zijn voor de bedrijfswagen. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van Securex. De HR-dienstengroep denkt dan ook dat er een mentaliteitswijziging in het woon-werkverkeer gecreëerd kan worden, wanneer die mogelijkheid door meer bedrijven wordt aangeboden. "De verschillende fietssoorten zoals stadsfietsen, elektrische fietsen en speed pedelecs zijn vandaag voorlopig nog minder populair bij werknemers dan de bedrijfswagen. Maar dat neemt niet weg dat werknemers hiervoor open staan", zegt Hermina Van Coillie van Securex. "Flexibiliteit krijgen om de fiets te nemen, kan voor werknemers een belangrijke stap zijn om de bedrijfswagen wat vaker aan de kant te laten."

Uit de studie van Securex blijkt voorts dat niet alleen de fiets aan populariteit wint, maar ook dat werknemers steeds vaker duurzame alternatieven verkiezen boven de klassieke bedrijfswagen. Van alle soorten bedrijfswagens vinden de Belgische werknemers een hybride model (57 procent) het meest aantrekkelijk. Elektrische wagens (53 procent) zijn ook aantrekkelijker dan de traditionele benzine (52 procent) en diesel (48 procent) motoren.

De cijfers sluiten aan bij de gisteren bekendgemaakte resultaten van een onderzoek van het Vias Institute, de opvolger van BIVV. Daaruit bleek dat de trein en de fiets terrein winnen in het woon-werkverkeer, ten koste van de wagen.

Securex liet de studie afgelopen voorjaar uitvoeren bij 1.522 werknemers.

bron: Belga