Uren zonder stroom. Hoeveel schadevergoeding kan je vragen?

© ego

Duizenden Gentse gezinnen zaten een flink stuk van de dag zonder stroom. Nooit aangenaam. Om het ongemak van langdurige stroompannes te compenseren kan elke Vlaming een ongemakkenpremie aanvragen. De grootte ervan hangt af van het aantal uren dat hij zonder stroom zat.

pom

Een incident in een transformator zette 500 Gentse straten en duizenden gezinnen deze morgen zonder stroom, in de omgeving van de Nieuwe Vaart. Een deel van hen heeft ondertussen opnieuw elektriciteit. Maar honderden andere Gentenaren nog niet.

“Sinds 2015 geldt in Vlaanderen een compensatieregel voor wie langer dan vier uren zonder stroom zit. De zogenaamde forfaitaire vergoeding bij langdurige stroomonderbreking”, zegt een woordvoerder van de Vreg, de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt.

35 euro voor eerste vier uur

De compensatieregel geldt vanaf een stroomonderbreking die vier uur duurt. Daarvoor kan je een compensatie aanvragen van 35 euro. Die vermeerdert met 20 euro voor elke bijkomende periode van vier uur. Deze bedragen worden verdubbeld als de onderbreking plaatsvindt in de winterperiode. Die loopt in principe van 1 december tot 1 maart, maar kan verlengd worden afhankelijk van de weersomstandigheden.

“De gedupeerden moeten die aanvraag zelf indienen bij hun netbeheerder”, zegt de woordvoerder van de Vreg. “De aanvraag moet gebeuren binnen de 30 dagen na de stroomonderbreking.”

Vandaag zijn het allemaal klanten van Eandis, die in Gent zijn getroffen door een langdurige stroomonderbreking. Zij kunnen hun forfaitaire vergoeding het snelst aanvragen via de website. Of via de telefoon (078 35 35 34). Of in een klantenkantoor van Eandis.

Nadat je je aanvraag hebt ingediend, ontvang je een e-mail of een brief met een ontvangstbevestiging en je persoonlijke opvolgingsnummer. Eandis onderzoekt of je aanvraag voldoet aan de voorwaarden voor uitbetaling van de forfaitaire vergoeding. Binnen de 60 dagen krijg je daarop antwoord.

Al bijna 800 aanvragen

Het systeem van compensatie na lange stroomonderbreking bestaat sinds 2015. De Vreg heeft zopas cijfers van het aantal aanvragen dat eerste jaar. Eandis kreeg toen 600 aanvragen en betaalde 20.000 euro compensatie uit. Infrax kreeg 195 aanvragen en betaalde 8.000 euro compensatie.

Of de Gentenaren die vandaag getroffen zijn ook effectief op een ongemakkenpremie mogen rekenen, is nog niet zeker. “Wanneer de stroomonderbreking een gevolg was van overmacht, vervalt het recht op compensatie”, zegt Eandis-woordvoerder Simon Van Wijmeersch. “Momenteel is nog onduidelijk wat er in Gent juist is gebeurd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen