Direct naar artikelinhoud
Rohingya

Amnesty komt met bewijzen van etnische zuivering Rohingya

Het leger van Myanmar steekt Rohingya-dorpen in brand en schiet op vluchtende bewoners.Beeld Amnesty International

Amnesty International komt met bewijzen dat het regime van Myanmar op meer dan 80 plaatsen brand heeft gesticht om Rohingya te verdrijven. Satellietbeelden en getuigenissen tonen aan dat de aanvallen gepland, moedwillig en systematisch zijn. 

Volgens Amnesty International past het regime van Myanmar in het noorden van de provincie Rakhine op grote schaal de tactiek van verbrande aarde toe. Myanmarese veiligheidsdiensten en milities leggen er volledige dorpen in de as en schieten blindelings op Rohingya die trachten te vluchten.

'Myanmar zet het gebied doelbewust in vuur en vlam om de Rohingya te verjagen. Het gaat hier overduidelijk om etnische zuivering'
Tirana Hassan, crisisexpert bij Amnesty International

Amnesty analyseerde data van brandhaarden, satellietbeelden, foto’s en video’s en interviewde tientallen ooggetuigen in Myanmar en in vluchtelingenkampen over de grens in Bangladesh. In minder dan drie weken zijn meer dan 370.000 Rohingya over de grens gevlucht. 

In de getuigenissen die Amnesty verzamelde komt een duidelijk patroon naar voren: veiligheidsdiensten omsingelen een dorp, schieten op burgers die in paniek wegvluchten en steken de huizen in brand. 

"Toen het leger binnenviel, openden ze het vuur op mensen en twee jongens kwamen om", zegt een 48-jarige man die getuige was van de bestorming door leger en politie in zijn dorp Yae Twin Kyun. “Vervolgens zetten ze onze huizen in brand. Er waren 900 huizen in ons dorp, nu zijn er nog 80. Niemand kon achterblijven om de doden te begraven." 

Een getuige van een ander dorp vertelt hoe het er drie dagen lang brandde. "Geen enkel huis staat nog recht. Alles is platgebrand."

De twintigjarige Ahammed Ullah heeft een schotwonde in de arm na de aanval van het leger in zijn dorp.Beeld Amnesty International

Amnesty kon meer dan 80 brandhaarden onderscheiden, maar schat dat het werkelijke aantal hoger ligt. Door de bewolking in dit moessonseizoen konden satellietbeelden niet alles waarnemen. 

Etnische zuivering

“De bewijzen zijn onweerlegbaar: de Myanmarese veiligheidsdiensten zetten het gebied doelbewust in vuur en vlam om de Rohingya te verjagen", zegt Tirana Hassan, Amnesty’s crisisexpert. "Het gaat hier overduidelijk om etnische zuivering.”

Maandag noemde ook de VN-commissaris voor Mensenrechten, Zeid Ra’ad al-Hussein, het een ‘typisch voorbeeld’ van etnische zuivering.

De voorbije weken stond Nobelprijswinnares voor de Vrede, Aung San Suu Kyi, onder zware internationale druk om stelling te nemen tegen het geweld op de Rohingya. Volgens de woordvoerder van de regering zal Suu Kyi dat dinsdag doen in een toespraak op televisie. 

Suu Kyi is de burgerlijke leider van Myanmar en noemde het vluchtelingenprobleem in haar land eerder al “een grote ijsberg van desinformatie”. Tijdens een persconferentie beschuldigde ze “extremistische groepen” van het geweld in Rakhine.

Al-Qaida deed eerder deze week een oproep om de Rohingya "financieel en militair" te steunen, maar die verwerpen elke hulp van internationale terreurorganisaties. "Wij hebben geen enkele band met al-Qaida, Islamitische Staat of eender welke andere terreurgroep", stelt het Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) in een tweet. "En wij willen ook niet dat die groepen in het conflict in Arakan betrokken worden." Arakan is de oude naam voor de Rakhine-provincie.

Rohingya op de vlucht. 80% van hen zouden vrouwen en kinderen zijn.Beeld Amnesty International