© BELGA

Werk bij Volvo hervat, maar amper productie

De arbeiders van Volvo Car in Gent hebben de productie vrijdagochtend omstreeks 5.15 uur hervat, na 4 dagen staking. Toch draait de band amper. “Heel wat mensen kregen geen bericht met de uitslag en de afspraken om opnieuw op te starten. In het algemeen is er ook heel wat teleurstelling bij de arbeiders”, zegt Manuel Van Oostende van ACLVB.

Vakbonden en directie bereikten donderdagochtend een verzoeningsvoorstel dat tegemoet kwam aan de verzuchtingen omtrent werkdruk, weekendwerk en het behoud van tijdelijke werkkrachten. Dat akkoord werd afgelopen nacht goedgekeurd door 42,29 procent van de arbeiders.

Voor de directie - en de vakbonden - een moeilijke uitslag, omdat een minderheid van de arbeiders het akkoord lijkt te steunen. Om het akkoord te verwerpen was er echter een tweederdemeerderheid nodig, dus is het werk vrijdag toch hervat.

Teleurstelling bij de arbeiders

Volgens Van Oostende heerst er wel nog heel wat teleurstelling bij de arbeiders, en kregen velen van hen ook geen bericht met de uitslag van de stemming en de afspraken om opnieuw op te starten, waardoor de productie voorlopig op een laag pitje blijft.

Bij Volvo Car Gent vertrok in augustus het model XC60 en is tijdelijk een nieuwe werkverdeling van kracht tot de XC40 in volle productie gaat in november. Er worden dagelijks zowat 1.000 auto’s geproduceerd. Door de staking lag de productie 4 dagen lang zo goed als volledig plat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer