Direct naar artikelinhoud
Update

29 gewonden na explosie in Londense metro: IS eist aanslag op, Brits terreurniveau opgetrokken naar 'kritiek'

De meeste gewonden werden vertrappeld of liepen brandwonden op nadat een emmer in een plastic tas ontplofte.Beeld Reuters & Twitter

Gisterochtend rond kwart na acht (Britse tijd) heeft zich een explosie voorgedaan op de metro in Londen. 29 mensen zijn gewond geraakt, niemand heeft levensbedreigende verwondingen. De politie meldde dat het om een "geïmproviseerde bom" ging die allicht door middel van een timer tot ontploffing werd gebracht. Er is een klopjacht gaande naar de dader. Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft gisteravond de verantwoordelijkheid opgeëist. Niet veel later werd bekend gemaakt dat het terreurniveau in het Verenigd Koninkrijk wordt opgetrokken tot 'kritiek'. Dat betekent dat een aanslag 'imminent' is.

, , en

Door de explosie van een 'doe-het-zelfbom' op de Londense metro en de daarmee gepaard gaande paniek raakten verscheidene passagiers gewond. De nationale gezondheidsdienst (NHS) zegt 29 slachtoffers te hebben behandeld. Geen van hen was er ernstig aan toe.

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. Dat gebeurde zoals gebruikelijk door het persbureau van de terreurorganisatie, Amaq. "Het opblazen van een explosieve lading in een metro van de Londense ondergrondse is uitgevoerd door leden van Islamitische Staat", zo luidde het. Van de autoriteiten zijn evenwel nog geen suggesties gedaan dat er meer dan één iemand achter de explosie zou zitten, merkt SkyNews op.

Terreurniveau opgetrokken naar hoogste niveau

Het terreuralarm in het Verenigd Koninkrijk wordt opgetrokken tot het niveau 'kritiek'. Dat betekent dat een aanslag 'imminent' is. Premier Theresa May maakte het nieuws vanavond zelf bekend.

In de Britse hoofdstad is er na de ontploffing in de metro en naar aanleiding van de avondspits sowieso meer politie aan metro- en treinstations. De mensen zullen volgens haar ook meer gewapende politie in het transportnetwerk en op straat zien, "om meer bescherming te bieden". May meldt ook dat het leger een deel van de taken van de gewapende politie zal overnemen. De premier roept op om "normaal verder te leven", maar tegelijk "waakzaam te zijn en mee te werken met de politie". De bewindsvrouw sprak na een briefing bij het Joint Terrorism Analysis Centre.

De laatste keer dat de hoogste alarmfase gold, was na de aanslag in Manchester in mei, aldus de BBC. Het tweede hoogste niveau is "ernstig".

Ondertussen vindt een klopjacht plaats naar een verdachte, aldus SkyNews. De identificatie gebeurde aan de hand van bewakingscamera's.

Twitter bericht wordt geladen...

"Incident"

De politie van Londen meldde gisterochtend op Twitter "een incident" in het station Parsons Green. Dat ligt in Fulham, in het zuidwesten van de hoofdstad. Later op de dag werd duidelijk dat het om een terreurdaad ging. De politie riep de burgers op "rustig te blijven".

Op foto's van de trein op de District Line was een brandende plastic emmer in een plastic tas van Lidl te zien. Er hingen ook enkele draden uit. Een deel van de emmer staat nog in brand. Ooggetuigen hadden het over "een vuurbal die door het rijtuig raasde".

Pendelaars liepen brandwonden in het aangezicht op, er ontstond paniek en reizigers "renden voor hun leven". Eén getuige zegt tegen de krant The London Evening Standard dat de trein net de deuren had geopend toen hij een harde knal hoorde en een hete walm voelde. Ook zou hij een steekvlam hebben gezien. (lees hieronder verder)

Een gewonde vrouw bij het metrostation Parsons Green.Beeld reuters
Op Twitter circuleert een foto van een witte emmer in een plastic zak die in brand staat. Er komen ook enkele draden uit.Beeld Twitter (@Milky)

Vertrappeld

Een andere ooggetuige geeft aan The Telegraph een gedetailleerd relaas van de feiten. Richard Aylmer-Hall, een 53-jarige mediaconsultant, zat op de trein toen er rond 8.20 uur lokale tijd paniek uitbrak. Hij zag verschillende gewonden toen ze probeerden te ontsnappen. Sommigen werden vertrappeld. "Ik zat rustig mijn krant te lezen en naar een podcast te luisteren. We waren net gestopt in Parsons Green en plots was er paniek. Mensen schreeuwden. Er was een vrouw op het perron die zei dat ze een tas, een flits en een knal had gezien en gehoord. Het metrostel zat overvol."

"Ik zag huilende vrouwen, er was paniek op de trappen die naar de straten leiden. Mensen werden omvergeduwd en vertrappeld. Ik zag twee vrouwen die door ambulanciers werden verzorgd. Daarna leek het wel of elke ambulance en brandweerwagen van Londen en elk type politiewagen passeerde." 

Ooggetuige Emma Steveton getuigt via Buzzfeed UK: "Drie lagen mensen lagen bovenop me, het was vreselijk. Er was een jongetje die tegen de deur was geknald, zijn gezicht bloedde en hij schreeuwde. Een vrouw riep dat ze zwanger was. Het meest traumatische was het gewicht van al die lichamen op me. Ik dacht 'dit is het, ik ga dood'."

Er is intussen sprake van 29 gewonden, die worden behandeld in vier ziekenhuizen. Dat maakte de nationale gezondheidsdienst NHS bekend. De meeste mensen worden behandeld voor brandwonden. Eerder had de London Ambulance Service gezegd dat 19 mensen naar ziekenhuizen werden gebracht. 10 anderen boden zichzelf aan. Geen enkel van hen zou zwaargewond zijn of in een levensbedreigende toestand verkeren, klonk het toen. 8 patiënten hebben het hospitaal al mogen verlaten.

Op Twitter doken onder meer beelden op van ambulanciers die mensen met brandwonden wegdragen. Een andere Twitteraar heeft foto's gepost van z'n haar dat deels weggebrand is door de explosie. (lees hieronder verder)

Ik zag huilende vrouwen, er was paniek op de trappen die naar de straten leiden. Mensen werden omvergeduwd en vertrappeld
Ooggetuige op de metro
Een vrouw riep dat ze zwanger was. Het meest traumatische was het gewicht van al die lichamen op me. Ik dacht 'dit is het, ik ga dood'
Ooggetuige

Twitter bericht wordt geladen...

Timer

Het ging allicht om een relatief kleine explosie, want het interieur van het metrostel en de tas die naast de plastic emmer stond, leken nauwelijks beschadigd. Het voorwerp zou dan ook slechts gedeeltelijk ontploft zijn. Experten denken dat er een veel grotere ontploffing gepland was. Vermoedelijk ontplofte het ding door een timer. Tot nu toe zou nog niemand gearresteerd zijn en is het ook niet duidelijk hoe de bom in het metrostel beland is.

Volgens de krant London Evening Standard zou de bom erg eenvoudig geweest zijn. Hij zou hooguit 6 euro gekost hebben en hij zou in elkaar gestoken zijn  aan de hand van instructies die de daders op het internet vonden. De krant zegt die info uit politiebronnen te hebben.

De Londense politie zelf omschreef de bom als een "geïmproviseerd explosief" (IED) zoals die veel in Afghanistan en Irak worden gebruikt. De politie vreest dat de extremisten deze methode gebruikten om op een eenvoudige manier veel leed en schade aan te richten. De bom zou allicht door middel van een timer tot ontploffing zijn gebracht.

Onderzoek

Het onderzoek naar de terreurdaad verloopt volgens Mark Rowley, chef van de dienst terreurbestrijding, voorspoedig. Rechercheurs bekijken zo snel mogelijk alle beschikbare beelden van bewakingscamera's en analyseren de resten van het explosief. Het metrostation is nog altijd gesloten. Momenteel rijden er geen metro's tussen Earls Court en Wimbledon, meldt het Londense openbaar vervoer.

Dat IS de aanslag heeft geclaimd, noemde Rowley een routinegebaar dat nog geen bewijs is voor jihadistische betrokkenheid. Hij waarschuwde voor wilde speculaties die het onderzoek kunnen belemmeren.

De vorige grote aanslag in Londen dateert van 4 juni, enkele dagen voor de parlementsverkiezingen. Toen reed een man in op een menigte op de London Bridge. Zeven mensen kwamen om het leven, een vijftigtal mensen raakten gewond.

Twitter bericht wordt geladen...

Reacties

De Britse premier Theresa May heeft intussen ook haar medeleven betuigd met de slachtoffers. "Mijn gedachten gaan uit naar de mensen die gewond zijn geraakt in Parsons Green'', stelde ze in een verklaring. May sprak ook haar waardering uit voor de hulpdiensten die "wederom snel en dapper reageren op een vermoedelijk terroristisch incident''. Ze kondigde aan dat het Britse veiligheidskabinet COBR bijeenkomt.

De Londense burgemeester Sadiq Khan liet schriftelijk weten die bijeenkomst ook te zullen bijwonen. Hij stelde dat zijn stad herhaaldelijk heeft laten zien "dat we nooit zullen worden geïntimideerd of verslagen door terrorisme''. Khan veroordeelde de "afschuwelijke mensen die terreur proberen te gebruiken om ons kwaad te doen en onze manier van leven te vernietigen''.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump liet via Twitter al van zich horen: "Opnieuw een aanslag in Londen door een loser terrorist. Dit zijn zieke en debiele mensen die in het vizier van Scotland Yard waren. Men moet proactief zijn!" In een tweede tweet zegt hij dat we harder moeten optreden: "Loser terroristen moeten op een veel hardere manier aangepakt worden. Het internet is hun voornaamste medium om te ronselen. We moeten er een stokje voor steken."

Voorts vindt hij ook dat het inreisverbod naar de VS veel uitgebreider, harder en meer specifiek moet. "Maar stom genoeg zou dat niet politiek correct zijn", aldus nog Trump.

Zowel Theresa May als een woordvoerder van Schotland Yard heeft de reactie van Trump al veroordeeld als "speculatie" en "contraproductief".

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

De hulpdiensten zijn massaal naar het metrostation getrokken. "Reizigers renden voor hun leven."Beeld Twitter (@Emma)
Reacties
Beeld reuters
Een vrouw aan de telefoon: ze kan nog niet goed geloven wat er is gebeurd.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...