Direct naar artikelinhoud
politiek VS

Waar komt de liefde tussen Trump en de topdemocraat Chuck Schumer opeens vandaan?

Trump spreekt over 'Chuck' alsof ze altijd dikke vrienden zijn geweest
Beeld REUTERS

Het ging van 'huilebalk' naar het amicale 'Chuck': Donald Trump lijkt steeds dikker te worden met Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat. "Het leek wel een love-in", vertelt iemand die de mannen complimenten hoorde uitwisselen. Waar komt deze liefde vandaan?

"Huilebalk Chuck Schumer.." Zo noemde president Trump de leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, nog niet zo lang geleden. De Democratische senator had het niet droog kunnen houden bij een persconferentie met slachtoffers van Trumps omstreden inreisverbod voor mensen uit een zestal moslimslanden. "Neptranen!", schamperde Trump. "Ik ga hem vragen van wie hij acteren leert, want ik ken hem goed: hij is geen huilebalk."

Maar tegenwoordig lijkt de senator uit New York de favoriet van Trump te zijn in wat hij steeds "het moeras" noemde, het wereldje van de politieke insiders in Washington. Hij spreekt over 'Chuck' alsof ze altijd dikke vrienden zijn geweest. "Het leek wel een love-in", zei iemand die de twee complimenten hoorde uitwisselen na afloop van een bijeenkomst in het Witte Huis.

Verraad

Tot ergernis van zijn partij sloot Trump begin deze maand een deal met Schumer en Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, over een tijdelijke verhoging van het schuldplafond. Afgelopen dinsdag zat Trump alweer achter de rug van de Republikeinen zaken te doen met de vijand. Na een dinertje met de president maakten Schumer en Pelosi bekend dat er een nieuwe deal met Trump in het vat zat. Ditmaal over het niet uitzetten van 'dreamers', illegalen die als kind met hun ouders naar de VS zijn gekomen. In ruil daarvoor zou Trump meer geld krijgen voor het bewaken van de grens met Mexico, maar níet voor zijn beloofde muur.

Twitter bericht wordt geladen...

Het Witte Huis verzekerde dat de muur er toch zal komen, maar op Twitter liet hij weten dat hij inderdaad niets voor het deporteren van de 'dreamers' voelt. Breitbart News, de ultrarechtse nieuwssite van Trumps voormalige adviseur Steve Bannon, vatte het op als verraad. 'Amnesty Don' noemde de site Trump smalend.

Republikeinen klaagden dat Trump meer vertrouwen in Schumer lijkt te hebben dan in hun voormannen, Paul Ryan en senator Mitch McConnell. Niet helemaal ten onrechte: Trump doet weinig moeite te verbergen dat hij teleurgesteld is in de twee, omdat ze bijna niets voor elkaar hebben weten te krijgen in het Congres.

Al voor hij het Witte Huis betrok liet Trump merken dat hij wel wat zag in samenwerking met Schumer. Hij noemde Schumer "veel slimmer"" dan diens voorganger Harry Reid. "Hij krijgt ten minste dingen voor elkaar!" Maar de sfeer verzuurde al snel, toen Schumer een offensief begon tegen Trumps kandidaat-ministers, tegen zijn inreisverbod, tegen de benoeming van de conservatieve rechter Neil Gorsuch in het Hooggerechtshof en tegen zijn poging Obamacare de nek om te draaien.

Chuck Schumer.Beeld AFP

Dat de twee nu toch zaken doen is ook weer niet heel erg verrassend: Schumer heeft zich in de loop van zijn lange politieke carrière - hij zit al sinds 1974 in de politiek - altijd eerder pragmatisch dan ideologisch opgesteld. Hij komt op voor de laagbetaalden, maar neemt even makkelijk geld voor zijn campagne aan van Wall Street. En van Trump zelf, die duizenden dollars in zijn verkiezingskas stortte.

Allebei New-Yorkers

Voor Trump, die maar een heel losse band met zijn partij heeft, is het domweg een onderdeel van zijn gebruikelijk manier van zaken doen. Als het rechtsom niet gaat, dan maar linksom. Volgens sommigen speelt ook mee dat de twee allebei New-Yorkers zijn. "We zijn heel direct en spreken zonder omwegen met elkaar", aldus Schumer. Maar anderen betwijfelen of de bijzondere relatie lang stand zal houden. Volgens hen is Trump alleen trouw aan zijn ego.

Wat dat betreft zat het dit keer wel goed. Na de deal met Schumer kreeg Trump zoveel lof van CNN en MSNBC dat hij opgewonden Schumer opbelde: "Jouw tv-stations zitten mij te prijzen. Dit is geweldig!"

'We zijn heel direct en spreken zonder omwegen met elkaar'
Chuck Schumer