Direct naar artikelinhoud
Politiek

Burgemeester Grobbendonk over Franse Revolutie: "U weet hoe dat afgelopen is. Met terreur, dictatuur en guillotines"

Burgemeester Eric Van Meensel (N-VA) voor de camera's van RTV.Beeld RTV

De burgemeester van Grobbendonk, Eric Van Meensel (N-VA), houdt er een bijzondere visie op de Franse Revolutie op na. "Dat waren communisten. We weten hoe het afgelopen is: met terreur, dictatuur en guillotines."

Zittende burgemeester Eric Van Meensel deed de uitspraak voor de camera's van RTV. Het rommelt momenteel nogal binnen de Grobbendonkse coalitie. OCMW-voorzitster Anne Appeltans-Janssen (CD&V) en schepenen Gert Fransen (sp.a) en Peter Van Pelt (N-VA) namen eerder deze week per direct ontslag uit hun respectievelijke fracties om zich bij de beweging 'De Burgers van Grobbendonk en Bouwel' te voegen. De oprichters zijn niet tevreden met het huidige beleid, en willen het na 2018 anders gaan aanpakken. Volgens hun manifest zijn 'De Burgers' niet gebonden aan een politieke partij en links noch rechts.

Burgemeester Van Meensel denkt er het zijne van. "De mensen die naar de nieuwe beweging gegaan zijn, konden binnen hun eigen partij hun persoonlijke ambities niet waarmaken. En dan is men maar overgestapt."

"Communisten"

Maar als concurrentie voor N-VA ziet Van Meensel hen zeker niet. "Wij hebben een volledig ander kiezerspubliek dan de communistische partij. Wij zullen daar geen hinder van ondervinden."

Communisten dus, volgens de burgemeester. Hoezo? "Indien u de website bekijkt, en u bekijkt het model waarrond men wil werken... Dat is een volledige kopie van wat er gebeurd is in 1789 bij de Franse Revolutie, waarbij men ook de macht terug aan het volk wilde geven. Dat waren communisten daar, en u weet hoe een en ander afgelopen is: met terreur, met dictatuur en met guillotines."

'Dat waren communisten bij de Franse Revolutie, en u weet hoe een en ander afgelopen is: met terreur, met dictatuur en met guillotines'
Eric Van Meensel (N-VA)

Van Meensel zal bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 de lijsttrekker zijn voor N-VA, werd in juni beslist.