Direct naar artikelinhoud
Update

Licht op groen voor nieuw stadion Club Brugge, maar verstoort Paul Gheysens nog het Brugse feestje?

Bart Verhaeghe versus Paul Gheysens.Beeld photo_news

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de ruimtelijke plannen voor de regio Brugge. Daarmee is een nieuwe en belangrijke horde genomen voor de komst van het nieuwe voetbalstadion van Club Brugge. Maar Paul Gheysens kan het project van Bart Verhaeghe nog grondig verstoren. De topman van Ghelamco kocht gronden waar het stadion moet komen.

Officieel heet het dossier het "Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan 'Afbakening Regionaal Stedelijk Gebied Brugge'" of - om het helemaal compleet te maken - het 'GRUP ARSGB'. Maar in de praktijk is het dossier vooral bekend voor het geplande nieuwe stadion van Club Brugge aan de Blankenbergse Steenweg. Na het openbaar onderzoek, waarin 101 opmerkingen, adviezen en bezwaren zijn ingediend, zet de Vlaamse regering nu op voorstel van minister Joke Schauvliege het licht (voorlopig) op groen voor de ruimtelijke plannen rond Brugge. Concreet vormt de goedkeuring de basis voor 72 hectare bijkomende ruimte voor recreatie, 73 hectare voor groen, en 114 hectare voor industrie.

De plannen gaan nu voor advies naar de Raad van State. Die zal binnen de dertig dagen advies uitbrengen over het GRUP. Dan kan de definitieve vaststelling volgen en kunnen vervolgens ook de nodige vergunningen aangevraagd worden.

Het moet een stadion worden van bijna 100 miljoen euro met 40.000 zitjes, een parking en een fanshop langs de Blankenbergse Steenweg in het noorden van Brugge. In 2022 hoopt Club er zijn eerste match te kunnen spelen. Naast het stadion komen onder meer bedrijventerreinen, een woonzone en ruimte voor recreatie en natuur.

De site langs de Blankenbergse Steenweg is een onderdeel van een nog veel groter gebied van 570 hectare - met ook groene longen en kmo-zones - dat cruciaal is voor de economische ontwikkeling van de regio Brugge. Ter vergelijking: het fel gemediatiseerde shoppingcomplex Uplace in Machelen, waar Verhaeghe al jaren zijn tanden op stuk bijt, is deel van een ontwikkelingszone van 260 hectare.

De ontwikkeling van het gebied in Brugge had al jaren geleden moeten beginnen. Maar de plannen van Club Brugge voor een multistadion - toen nog met horeca, handel en kantoren - waren in 2013 de reden voor de Raad van State om het hele ruimtelijke plan aan flarden te schieten. Een aangepaste versie van het stadion krijgt vandaag volgens 'De Tijd' groen licht van de Vlaamse regering.

Licht op groen voor nieuw stadion Club Brugge, maar verstoort Paul Gheysens nog het Brugse feestje?
Beeld A&E Architecten

Juridisch verzet

Het project moet uitmonden in het eerste nieuwe Belgische voetbalstadion sinds de Ghelamco-arena van AA Gent vier jaar geleden. De ironie wil dat Ghelamco nog roet in het eten van het Brugse stadiondossier kan gooien, schrijft 'De Tijd'. Paul Gheysens, de topman van de projectontwikkelaar, is eigenaar van 5 hectare grond op de locatie waar het stadion moet komen en de kans is erg groot dat hij zich juridisch zal verzetten tegen de geplande onteigening van hun gronden. Dat dreigt de komst van het stadion te hypothekeren. Opnieuw dreigen Gheysens en Verhaeghe - als vicepreses van de voetbalbond fel tegen de komst van het Brusselse Eurostadion, een Ghelamco-project - lijnrecht tegenover elkaar te komen staan.

Juridisch verzet
Beeld rv

Brugge reageerde vandaag alvast tevreden op de goedkeuring van het GRUP Afbakening Regionaal Stedelijk Gebied Brugge, nadat het project na een aanslepende procedureslag dat stevige knauw kreeg in 2011 toen de Raad van State het GRUP deels naar de vuilbak verwees. Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a): "Deze legislatuur hebben we alles in het werk gesteld om dit dossier uit het slop te trekken. Om het in voetbaltermen uit te drukken: als stadsbestuur hebben we de voorbije jaren verschillende doelgerichte voorzetten gegeven. We zijn dan ook verheugd dat de Vlaamse regering de bal vandaag binnenkopt", klinkt het. "Het is altijd onze doelstelling om tijdens deze legislatuur het dossier procedureel rond te krijgen voor een nieuwe, moderne voetbalaccommodatie voor Club Brugge. Zo gaan de sterke merken Brugge en Club Brugge samen een mooie toekomst tegemoet", meent de burgemeester.

Maar ook voor de zeven andere deelgebieden is de beslissing belangrijk. "Naast het stadiondossier, biedt het ook concrete toekomstperspectieven voor heel wat andere deelgebieden die in het GRUP aan bod komen zoals bijvoorbeeld Chartreuse en De Spie. Zo kunnen we ook op het vlak van lokale en regionale bedrijvigheid belangrijke stappen voorwaarts zetten", besluit de burgemeester, die nu hoopt dat de vooropgestelde timing verder nageleefd kan worden.

Juridisch verzet
Beeld belga

Ook schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) is opgelucht. "Het heeft werkelijk bloed, zweet en tranen gekost om te geraken waar we nu zijn. Uren, dagen, weken, ja zelfs maanden van hard labeur heeft dit gekost, maar dit schept nu enorme groei- en toekomstmogelijkheden voor onze Brugse regio", aldus Demon. "Dit GRUP is essentieel voor de toekomst van het voetbal en biedt kansen voor bedrijven in Brugge en is tevens belangrijk voor het behoud van de groene long op Klein Appelmoes in Assebroek."

Ook Demon hoopt dat er geen procedures meer worden gestart tegen het GRUP, al is die kans wel reëel. Bovendien moet de Raad van State nog een advies formuleren. Dat gebeurt binnen de 30 dagen.

Ook vanuit de oppositie klinken tevreden stemmen. "Na jaren volgt nu een beslissing. Brugge kan nu economisch ontwikkelen en er wordt ook ruimte gemaakt voor een nieuw stadion. Het zal het noorden van Brugge op de kaart zetten", meent Mercedes Van Volcem (Open Vld). "Brugge mag best ambitieus zijn en de economische kaart trekken. Tijd om jobs te creëren en jonge mensen hier een job te bieden."