Direct naar artikelinhoud
Wereldhonger

Meer dan 800 miljoen mensen lijden honger

Moeder in Somalië wacht op hulp voor haar kind.Beeld Benoit De Freine

Na jaren van verbetering in de voorziening van levensmiddelen steeg het aantal hongerlijdende mensen het laatste jaar weer, tot meer dan 800 miljoen. Dat heeft de VN bekendgemaakt op basis van een nieuw rapport. 

Wereldwijd hebben vorig jaar 815 miljoen mensen honger geleden. Dat zijn er 38 miljoen meer dan in 2015, zo heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Rome meegedeeld. De drieste toename hangt vooral samen met het hogere aantal gewelddadige conflicten in de wereld, maar ook met de gevolgen van de klimaatverandering.

De meest getroffen landen bevinden zich in Afrika. Zo werd er in februari een hongersnood uitgeroepen in Zuid-Soedan. En Noord-Oost Nigeria en Somalië staan dan weer op de rand van een hongersnood. Ook in Jemen wordt het door de burgeroorlog voor de bevolking steeds lastiger om aan voldoende voedsel te geraken. 

Alle honger weg tegen 2030 

Met het rapport van de Food and Agriculture Organization (FAO) willen  de VN meten of hun 'Sustainable development goals' nog steeds op schema zitten. Een ervan is het uitroeien van honger en alle vormen van ondervoeding tegen 2030.

In het voorwoord van het rapport, opgesteld door de hoofden van vijf VN-agentschappen klinkt echter enige bezorgdheid: "Deze cijfers doen alarmbellen afgaan, die we niet kunnen negeren: we kunnen honger en ondervoeding tegen 2030 niet stoppen tenzij we alle factoren rond voedselzekerheid aanpakken. Daarvoor moeten we zorgen voor vrede en inclusiviteit binnen samenlevingen."

In vergelijking met de eeuwwisseling is er wel al een pak vooruitgang geboekt. Toen leden nog meer dan 900 miljoen mensen honger.