Nauwer toezicht op artsen die veel ziekteverlof voorschrijven

door
Belga
Leestijd 1 min.

De federale overheid zal nauwer toezien op artsen die opmerkelijk veel ziekteverlof voorschrijven. Dat heeft de ministerraad vandaag beslist. Artsen die vaak ziekteverlof toekennen zullen daarvoor een verklaring moeten hebben, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Er komen richtsnoeren voor artsen rond het voorschrijven van ziektedagen, zodat artsen duidelijkheid krijgen over de manier waarop ze de afwezigheidsduur moeten vastleggen. Er zal op objectieve wijze vastgesteld worden bij welke artsen de duur en het aantal periodes van arbeidsongeschiktheid afwijkt van deze bij artsen met een vergelijkbaar profiel.

Er kunnen objectieve en goede redenen bestaan voor die afwijkingen, bijvoorbeeld omdat de betrokken arts gespecialiseerd is in ziektes met langere arbeidsongeschiktheid, zoals burn-out. Als gegronde redenen voor het opvallende voorschrijfgedrag ontbreken, zullen de artsen verantwoording moeten afleggen.

Wat er precies met vastgestelde 'veelvoorschrijvers' zal gebeuren, is nog niet beslist. Artsen die te vlot medicijnen voorschrijven, kunnen nu een tijdlang onder curatele van het RIZIV worden geplaatst. Minister De Block denkt aan een gelijkaardig mechanisme voor artsen die te makkelijk ziekteverlof voorschrijven.

bron: Belga