© BELGAIMAGE

Ryanair schrapt 40 tot 50 vluchten per dag omdat piloten vakantie niet kunnen opnemen

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair schrapt tot eind oktober veertig tot vijftig vluchten per dag. De maatschappij neemt de maatregel naar eigen zeggen omdat de stiptheid de voorbije weken onder de 80 procent is gezakt.

Guy Stevens

Het stormt vrijdag op de Twitter-account van Ryanair. Massa’s mensen klagen over geannuleerde vluchten waar ze geen enkele verklaring voor kregen. In eerste instantie antwoordde de luchtvaartmaatschappij erg kort - “de omstandigheden liggen buiten onze macht” - maar de kwade passagiers bleven de maatschappij bestoken met vragen en klachten.

Uiteindelijk kwam er toch een officiële verklaring. “De vluchten moeten geannuleerd worden omdat de stiptheid de voorbije weken met 80 procent gezakt is door een combinatie van vertragingen en stakingen bij de luchtverkeersleiding, het weer en problemen met het opnemen van vakantiedagen bij cabinepersoneel en piloten.”

Verlofdagen

De maatregel heeft te maken met verlofperiodes van piloten en boordpersoneel, aldus Ryanair. Het moet nu de voorraad aan verlofdagen toewijzen om in regel te komen met de Ierse luchtvaartautoriteit. Die vraagt dat Ryanair de verlofstelsels in lijn zou brengen met een normaal kalenderjaar (dat loopt vanaf 1 januari).

Door vluchten te schrappen zal Ryanair naar eigen zeggen ook de stiptheid opnieuw boven 90 procent kunnen brengen. Tijdens de eerste twee weken van september zakte die onder de 80 procent, een “onaanvaardbaar” niveau. “Door het aanbod te verminderen zullen er extra vliegtuigen stand-by staan, waarmee we de stiptheid kunnen opkrikken”, luidt het.

“We verontschuldigen ons”, klinkt het bij Ryanair. “We zullen de getroffen klanten een alternatief aanbieden of zelfs een volledige terugbetaling.”

In ons land is Ryanair actief op Brussels Airport en de luchthaven van Charleroi. Vanop die laatste luchthaven zijn vrijdag zes vluchten geschrapt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer