Direct naar artikelinhoud
zomerakkoord

De losse eindjes aan elkaar geknoopt: van flexi-jobs voor langdurig zieken tot deeltijds pensioen

Premier Charles Michel (MR), samen met vicepremier Didier Reynders en pensioenminister Daniel Bacquelaine.Beeld BELGA

Terwijl alle aandacht ging naar de pensioenen van de 50-plussers, vulde de regering de laatste blinde vlekken in het zomerakkoord. Langdurig zieken kunnen eenvoudiger aan de slag, het deeltijds pensioen moet een forse besparing opleveren en daar zijn de lage jongerenlonen weer. 

'Flexi-jobs' voor langdurig zieken

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) komt met twee maatregelen om het aantal langdurig zieken terug te dringen. Ze zal niet alleen het voorschrijfgedrag van dokters beter monitoren, er komt ook een nieuw systeem om mensen die lange tijd out zijn weer aan het werk te helpen. Er komt een soort van 'flexi-jobs' voor langdurig zieken, waarbij zij kunnen bijverdienen zonder hun uitkering te verliezen. 

De basis voor deze maatregel is een wetsvoorstel van N-VA-Kamerlid Jan Spooren, dat nu door de regering verder wordt uitgewerkt. "Dit systeem biedt voor iedereen voordelen", legt hij uit. "De werknemer kan geleidelijk aan het werk hervatten. De werkgever neemt weinig risico, want moet geen ontslagvergoeding of ziektedagen betalen. En ook de schatkist gaat erop vooruit. Een deel van het loon gaat naar de sociale bijdragen." 

Dit systeem biedt voor iedereen voordelen: werkgevers, werknemers én de schatkist
N-VA-Kamerlid Jan Spooren over de 'flexijobs' voor langdurig zieken

Toch blijven er nog vragen open. Open Vld waarschuwde eerder al dat op die manier geen reguliere jobs mogen verloren gaan, CD&V vraagt dat er telkens een dokter wordt ingeschakeld. "Je moet mensen ook tegen zichzelf beschermen", zegt Kamerlid Stefaan Vercamer. Samen met de 'zachte landingsbanen' (zie verder) bespaart De Block zo ruim 60 miljoen euro op Volksgezondheid.

Ga deeltijds met pensioen

Wie het rustiger aan wil doen op het einde van zijn carrière heeft binnenkort twee mogelijkheden. Ofwel geniet hij van een 'zachte landingsbaan': een oudere werknemer kan dan deeltijds gaan werken, met daarbij een fiscaal voordelige premie van zijn werkgever.  Daarnaast kan iemand vanaf 1 januari 2019 ook op deeltijds pensioen. Hij neemt al dan een deel van zijn uitkering op, maar blijft dus tegelijk verder werken. De klassieke landingsbanen zijn op weg naar de uitgang. Ze zijn te duur volgens de regering. Daar is het immers de overheid die de premie betaalt en blijft de deeltijds werkende voltijds pensioenrechten opbouwen.

We moeten alles nog stevig doorrekenen, maar het zit allemaal juist
Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR)

Het is onder meer via die twee maatregelen dat de regering het gat op de pensioenen wil dichtfietsen. Bacquelaine moest op zoek naar 50 miljoen euro tegen 2018 en nog eens 270 miljoen tegen 2019. 

Let wel: een groot deel van de 64 miljoen euro die de 'zachte landingsbanen' opleveren, gaat naar het departement Volksgezondheid, waar de maatregel werd uitgewerkt. Maar ook pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) kan dus een deel van de opbrengst als besparing inschrijven. Daarnaast rekent hij op de inkomsten van het afkopen van de studiejaren, waarvoor hij nieuwe berekeningen liet uitvoeren. 

De regering blijft erg vaag over de opbrengst van de verschillende maatregelen. "We moeten alles nog stevig doorrekenen", zegt Bacquelaine. "Maar het zit allemaal juist."

Goedkopere starters, duurdere 'uitbollers'

Grote bedrijven zullen werknemers ouder dan 55 jaar niet langer zomaar betaald thuis kunnen zetten. Een aantal bedrijven en organisaties, waaronder ING en de Nationale Bank, betaalt een 'brugpensioen 2.0' uit eigen zak om zich te ontdoen van oudere werknemers. Omdat dit indruist tegen het beleidsprincipe dat iedereen langer moet werken, grijpt de regering in. 

Bedrijven zullen voortaan een heffing moeten betalen die tussen de 10 en de 20 procent van het maandloon bedraagt. Het percentage zal afhangen van de leeftijd van de werknemer en of hij een opleiding krijgt aangeboden. 

Daarnaast maakt de regering werk van startersbanen, waarbij jongeren tussen de 18 en de 21 minder zullen kosten voor een werkgever om aan te werven. Hun nettoloon blijft even hoog als nu. Er was heel wat te doen om die maatregel, maar de regering zet nu toch door. 

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil onder meer via die weg een besparing realiseren van 90 miljoen euro, maar ook daar is het vaagheid troef over de exacte opbrengst per maatregel.