© Shutterstock

Bewezen: vrouwen verliezen sneller hun zin in seks in een relatie en wel daarom

Britse wetenschappers zijn het erover eens: vrouwen hebben sneller minder zin in seks dan mannen in een relatie. Tot die conclusie komen ze nadat ze 5.000 mannen en 6.700 vrouwen daarover op de rooster hebben gelegd. Maar wel opvallend is dat er een aantal duidelijke redenen naar voren worden geschoven waarom dat het geval is.

flb

Hoe ouder vrouwen worden en hoe langer ze in een relatie zitten, hoe minder zin in seks ze hebben. Dat geven heel wat Britse vrouwen zelf aan in een studie die werd uitgevoerd door de University of Southampton en University College London. Vrouwen (34 procent) bleken zelfs twee keer vaker dan mannen (15 procent) aan te geven dat ze hun interesse in seks met hun partner waren verloren, maar beide partijen geven wel aan dat hun verminderde zin het gevolg was van een slechte fysieke of mentale gezondheid of het gebrek aan emotionele intimiteit.

Slechte communicatie

De leeftijdscategorie waarin mannen het minst interesse toonden in hun seksleven lag tussen de 35 en de 44 jaar, terwijl die bij vrouwen piekt tussen de 55 en 64 jaar. Toch zijn de onderzoekers van mening dat bij vrouwen de menopauze geen significante rol van betekenis daarin speelt. Wat ze wel ontdekten, is net dat het hebben van jonge kinderen thuis een afknapper was voor veel vrouwen. Beide geslachten gaven ook aan dat slechte communicatie en een gebrekkige emotionele connectie tijdens het vrijen grote boosdoeners zijn.

“Seks is heel persoonlijk en het kan lastig zijn om erover te praten, maar praten is vaak wel het beste wat je kunt doen om je seksleven te verbeteren", zegt hoofdauteur en professor Cynthia Graham.

Tips

Bij de BBC besloten ze meteen om sekstherapeute Ammanda Major in te schakelen en naar enkele tips te polsen hoe je voorkomt dat de passie helemaal uitdooft. Deze heeft ze voor je in petto:

  • Als er een probleem opduikt, praat er dan over in plaats van het op te kroppen. Het negeren kan tot grotere problemen leiden en maken dat je wrok gaat koesteren.
  • Verken andere vormen van intimiteit zoals het houden van handjes, zachtjes tegen elkaar praten en knuffelen.
  • Als je het gevoel hebt dat er niet naar je wordt geluisterd dan kan dat een barrière vormen om seks te hebben, dus maak dat je partner zich gerespecteerd en belangrijk voelt.
  • Raak je er nog niet uit, dan hoef je geen schroom te hebben om eens langs te gaan bij een relatietherapeut of zelfs de huisarts.
  • Relax, er zijn ook heel wat relaties die goed functioneren zonder dat er seks aan te pas komt, tenminste als het een wederzijdse beslissing is.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Seks & Relaties