Direct naar artikelinhoud
Video

54 gezonde bomen op Antwerpse Charlottalei worden gekapt

In Antwerpen gaan vandaag de 54 kastanjelaren van de Charlottalei tegen de grond omdat de straat heraangelegd wordt. Dat nadat burenprotest op niks uitdraaide en de rechtbank besloten had dat de kap mocht doorgaan.

Deze ochtend is een team aan de slag gegaan met het kappen van de kastanjelaren. Ze moeten verdwijnen om de heraanleg van de straat mogelijk te maken. Er zouden jonge lindenbomen in de plaats komen. 

De buurtbewoners protesteerden hard tegen het kappen. Ze vrezen dat de kap van de bomen zal leiden tot ongezondere leef- en luchtkwaliteit in de buurt, onder meer door een hogere concentratie van fijnstof in de lucht. Ze probeerden het zelfs met een rechtszaak, maar dat mocht niet baten. 

Er was ook nog een milieustakingsvordering ingediend, maar die werkte niet opschortend.

Eerder deze week besliste een rechter in kort geding dat de buurtbewoners te laat reageerden op de kap, en dat het omhakken van de bomen dus mocht doorgaan.

"De rechter had ons gelijk gegeven. Men had niet tijdig bezwaar ingediend. Het districtscollege blijft er van overtuigd dat dit de juiste maatregel is", zegt districtsvoorzitter Paul Cordy