© Photo News

Belgen op achtervolgen aangewezen in Davis Cup na kansloze nederlaag in het dubbel

Ruben Bemelmans en Arthur De Greef zijn er niet in geslaagd om te stunten in het dubbelspel. De Belgen waren niet opgewassen tegen John Peers en Jordan Thompson, het Australische topduo dat ’s werelds nummer twee is in het dubbel. Bemelmans en De Greef konden enkel in de tweede set even hun voet zetten naast die van hun opponenten, maar gingen in drie sets onderuit. Na minder dan twee uur was de wedstrijd afgelopen, het werd 6-3, 6-4 en 6-0. België staat zo 2-1 achter in de halve finale van de Davis Cup.

rahe, md, belga

Het klasseverschil werd meteen duidelijk. De Australiërs braken al in het eerste opslagspelletje van de Belgen door de service, een tik die Bemelmans en De Greef niet meer te boven kwamen. Op hun kousenvoeten haalden Peers en Thompson de eerste set binnen met 6-3. In de tweede set leken onze landgenoten hun niveau op te trekken. Ze hielden gelijke tred, hadden verschillende kansen om te breaken maar moesten finaal ook de tweede set aan Australië laten. De veer was gebroken bij de Belgen, in de derde set wonnen ze geen enkel spelletje. Peers en Thompson stoomden door naar een 6-0 setwinst.

Zondag volgen de twee resterende enkelwedstrijden. Wie het eerst drie keer wint, stoot door naar de finale. De Belgen moeten dus beide resterende enkelwedstrijden winnen. Een half geblesseerde David Goffin moet dus voorbij de Australische nummer één Nick Kyrgios, Steve Darcis speelt tegen de lager geklasseerde John Millman. De finale wordt van 24 tot 26 november afgewerkt. De tegenstander daarin is Frankrijk of Servië. De Fransen staan op voorsprong na het dubbelspel. Nicolas Mahut en Pierre-Hugues Herbert zorgden met een 3-0 zege in het dubbelspel voor een 2-1 voorsprong tegen Servië, dat het zonder Novak Djokovic moet doen.

© BELGA

Johan Van Herck: “We kunnen zondag winnen”

“Je moet de nederlaag kunnen aanvaarden, zij waren beter. Maar we hebben de troeven om zondag aan het langste eind te trekken”, zei de Belgische kapitein Johan Van Herck zaterdag op de persconferentie. “De Australiërs hebben een heel goed dubbelduo, dat wisten we”, aldus Van Herck. “Je moet deze nederlaag aanvaarden, zelfs al is ze niet aangenaam. Ze verdienden de overwinning, dit is niet de fout van Arthur of Ruben.”

“Dit was niet de mooiste ervaring uit mijn carrière, maar toch is het heel wat om in actie te komen in de halve finales van de Davis Cup. Ze waren heel sterk”, verklaarde De Greef. “We keken steeds tegen een achterstand aan, zij serveerden heel goed. Het was lastig”, vulde Bemelmans aan.

Zondag moeten David Goffin (tegen Nick Kyrgios) en Steve Darcis (tegen John Millman) hun wedstrijd winnen om België het finaleticket te bezorgen. “Hun recuperatie verloopt goed. We beschikken over de troeven om te winnen. Vrijdag is David meteen na zijn wedstrijd naar het hotel gegaan om uit te rusten. Vandaag voelt hij zich al goed”, verduidelijkte Van Herck.

Lleyton Hewitt klaagde uiteraard niet na de demonstratie van Peers en Thompson. “Ze hebben heel goed gespeeld. Ik ben fier op hen”, zei de Australische kapitein. “Ze hebben zich zeer goed voorbereid en hebben ons plan uitstekend uitgevoerd. Het dubbel is altijd heel belangrijk in de Davis Cup. Zondag volgen nog twee moeilijke enkelwedstrijden. Nick Kyrgios zal klaar zijn, John Millman ook.”

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Davis Cup