Direct naar artikelinhoud

"Ik kon plots niet meer helder denken": Hilde Crevits over moment dat kanker werd vastgesteld bij zoon

"Ik kon plots niet meer helder denken": Hilde Crevits over moment dat kanker werd vastgesteld bij zoon
Beeld photo_news

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft voor het eerst verteld over de ziekte waartegen haar zoon Bram (24) dit jaar heeft gevochten. Enkele maanden geleden werd bij hem lymfeklierkanker vastgesteld. Crevits zat op een overleg met vakbonden en werkgevers toen het nieuws kwam. "Dat was keihard", vertelde ze vanmorgen in 'De Rotonde' op Radio 2. "Ik kon opeens niet meer helder denken."

Crevits (50) heeft twee kinderen: een zoon van 24 en een dochter van 22. De ziekte van haar zoon kwam geheel onverwacht. "Hij ging naar de dokter omdat hij een knobbeltje in zijn hals had", vertelt ze. "Het is raar, we wisten dat de kans bestond dat hij ziek was, maar je blijft toch altijd ergens denken dat het wel goed nieuws zal zijn. En dat was het dus niet: lymfeklierkanker."

Chemotherapie

Haar zoon moest een zware behandeling ondergaan, met chemotherapie en bestralingen. "Vier dagen lang was hij telkens heel erg ziek en daarna een week goed. Voor hem was het belangrijk dat hij op zijn goede dagen gewoon kon blijven werken", aldus Crevits op Radio 2. "Ik heb geleerd dat - afhankelijk van persoon tot persoon en van behandeling tot behandeling - werken ook heilzaam kan zijn. Ik heb ook ontdekt hoe fantastisch een gezin is. Hoe aangenaam het is als je elkaar hebt en elkaar steunt."

Enkele weken geleden kreeg haar gezin goed nieuws. "Mijn zoon is genezen verklaard. Hij kan nu weer met volle teugen van het leven genieten. Als je op je 24ste moet nadenken over de kwetsbaarheid van het leven, dat is niet evident. Toen ik 24 jaar was, dacht ik dat de wereld aan mijn voeten lag. Ik wens hem toe dat hij dat ook kan blijven denken."

Chemotherapie
Beeld KULeuven

Moeder

Het was niet de eerste keer dat Crevits met kanker werd geconfronteerd in haar familie. Haar beide ouders en schoonouders hadden er ook mee te maken. Toen haar zoon werd geboren, kreeg haar moeder net het nieuws dat ze hervallen was. "Dat was een mix van gevoelens", aldus nog Crevits. "Ik heb erdoor geleerd dat je bijna op elk moment van het leven bereid moet zijn om afscheid te nemen en door zwaar stormweer te gaan."