Stagiaire verpletterd, omdat lift pas eind dit jaar in orde moet zijn

© David Van Hecke

Geen elektronische ogen en geen kooideur. De oude lift in een apotheek in het centrum van Gent voldeed nog niet aan de nieuwe veiligheidsregels. En dat heeft de 23-jarige stagiaire Judith Rammant het leven gekost. Het meisje wilde een container met afval naar beneden brengen, toen ze kwam klem te zitten in de lift.

Werner Rommers, Sander Luyten, Matthias Colpaert, Anneke Coppens

Het afval in de kelder zetten. Meer wilde stagiaire Judith Rammant (23) uit Sint-Martens-Latem niet doen, toen ze dinsdagavond een container in de lift trok van apotheker Van Gansbeke aan de Gentse ­Korenmarkt.

Maar meteen nadat ze op de knop -1 duwde, sloeg het noodlot toe. De lift ging naar beneden, terwijl de afvalcontainer bleef hangen aan de vloerrand. De stagiaire kwam klem te zitten tussen de achterwand van de lift en de container. Ze raakte verpletterd. De brandweer probeerde de vrouw nog te redden, maar hulp kon niet meer baten.

Volgens de hulpdiensten moet een lift in zulke omstandigheden meteen tot stilstand komen. Maar de oude lift was niet uitgerust met elektronische ogen die zo’n probleem kunnen detecteren, noch met een kooideur.

Gelijkaardig ongeval

Om na te gaan of de lift wel een veilig arbeidsmiddel was, heeft het Gentse Arbeidsauditoraat de controledienst Toezicht op het Welzijn op het Werk ingeschakeld. “Maar zulke incidenten met oude liften zijn niet nieuw”, zegt substituut-arbeidsauditeur Isabelle Croene. In 2010 kwam haast in gelijkaardige omstandigheden een onderhoudstechnicus om het leven, klinkt het bij de FOD Werk. Jaarlijks gebeuren er volgens de federale overheid tachtig ongevallen met de ruim 90.000 liften in ons land, een aantal ook met dodelijke afloop.

“Er is wel al sensibilisering rond deze problematiek geweest”, zegt Croene. Eind vorig jaar riep minister van Werk Kris ­Peeters (CD&V) de lifteigenaars nog op om dringend de nieuwe veiligheidsregels na te leven. “Onder meer om bij liften zonder deuren het risico te vermijden verpletterd te worden tegen de achterwand.”

De strengere regels voor liften dateren al uit 2003. Maar na protest van zowel appartementsbewoners – die tegen gigantische kosten aankeken – als de liftensector zelf – die het vele werk niet aankon – werd de deadline telkens weer opgeschoven. Voor liften geplaatst voor 1984 moeten de veiligheidsaanpassingen, zoals elektronische ogen, ten laatste eind dit jaar zijn gebeurd. Als dat dan nog niet het geval zou zijn, kan de eigenaar een boete tot 15.000 euro verwachten.

“Veel te vroeg”

De plotse dood van de jonge vrouw komt erg hard aan bij vrienden en familie. Judith Rammant studeerde farmaceutische wetenschappen aan de Brusselse VUB en was lid van de studentenvereniging. De voorzitster van de farmaceutische kring, Alexandra Gatzios, reageerde via Facebook: “Ze is veel te vroeg van ons heen gegaan en zeker in een kleine richting als de onze komt dat nieuws zeer hard aan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen