Direct naar artikelinhoud
EMMY AWARDS

Alec Baldwin krijgt Emmy voor Trump-persiflage

Alec Baldwin krijgt een Emmy voor zijn persiflage van president Donald Trump in 'Saturday Night Live'.Beeld reuters

Deze nacht werden in de Verenigde Staten voor de 69e keer de Emmy Awards uitgereikt, de belangrijkste televisieprijzen in de Verenigde Staten.

Alec Baldwin heeft een Emmy Award gewonnen voor beste mannelijke bijrol in een comedy, voor zijn persiflage van president Donald Trump. De acteur persifleert de Amerikaanse president al een tijdje in de populaire comedyshow Saturday Night Live.

De 59-jarige Baldwin bedankte zijn vrouw Hilaria Thomas, met wie hij vorig jaar hun derde kind kreeg. "Gelukkig kregen we ons kind voordat Trump gekozen werd, want die oranje pruik werkt niet bevorderend voor je seksleven kan ik je zeggen", grapte Baldwin tijdens het in ontvangst nemen van de prijs.

Het is voor de achtste keer dat Alec Baldwin een Emmy wint. Saturday Night Live kreeg dit jaar in totaal vijf nominaties.

Alec Baldwin krijgt Emmy voor Trump-persiflage
Beeld ap
Alec Baldwin krijgt Emmy voor Trump-persiflage
Beeld ap

Beste dramaserie: The Handmaid's Tale

The Handmaid's Tale is bekroond met de Emmy Award voor de beste dramaserie. De show speelt zich af in een dystopische toekomst waarin nog maar een handjevol vrouwen vruchtbaar zijn.

Elisabeth Moss won de Emmy voor beste actrice in een dramaserie voor haar hoofdrol. De 35-jarige actrice is is tevens een van de producenten van de serie. Actrice Ann Dowd kreeg de prijs voor beste vrouwelijke bijrol in een dramaserie voor haar rol als tante Lydia in de show.

The Handmaid's Tale nam het op tegen The Crown, House of Cards en Stranger Things van Netflix, This Is Us (NBC), Westworld (HBO) en Better Call Saul (AMC).

Streamingdienst Hulu bestelde in mei een tweede seizoen van The Handmaid's Tale, dat naar verwachting in 2018 te zien zal zijn.

Elizabeth Moss accepteert de Emmy voor beste hoofdrol in een dramaserie in 'The Handmaid's Tale'.Beeld reuters
Actrice Ann Dowd wint de Emmy voor beste bijrol in een dramaserie. Ze speelt 'Aunt Lydia' in de serie.Beeld afp

Beste mannelijke bijrol

John Lithgow heeft de Emmy voor de beste mannelijke bijrol gewonnen voor zijn rol in de serie The Crown. De 71-jarige Amerikaanse acteur speelt in de populaire serie van Netflix de Britse premier Winston Churchill, destijds de belangrijkste adviseur van de koningin Elizabeth II.

Het is de zesde keer dat Lithgow een Emmy wint. Tijdens zijn dankwoord prees hij de makers van de serie en het talent van Claire Foy, die de jonge Britse koningin speelt. Ook bedankte hij de voormalige Britse premier Churchill: "Zijn leven doet ons herinneren wat leiderschap en moed inhouden in moeilijke tijden", aldus de acteur.

De serie The Crown won eerder onder meer twee Golden Globes, waaronder voor beste dramaserie, twee Screen Actors Guild Awards en twee BAFTA's.

John Lighgow en Mary Yeager op de Emmy Awards.Beeld reuters

Beste komedieserie: Veep

Veep is bekroond met een Emmy voor beste komedieserie. De show won de felbegeerde televisieprijs voor de derde keer. Hoofdrolspeelster Julia Louis-Dreyfus won voor de zesde keer op rij de Emmy voor haar hoofdrol in Veep als Selina Meyer, de fictionele (vice)president van de VS. Veep nam het op tegen de series Atlanta, Black-ish, Master of None, Modern Family, Silicon Valley en Unbreakable Kimmy Schmidt.

Begin september maakte zender HBO bekend dat Veep stopt na het zevende seizoen. "Het besluit om te stoppen met Veep is bitterzoet", zei HBO-directeur Casey Blois destijds. "We zijn allemaal gek op de show maar we respecteren het besluit van de makers om de show tot een einde te brengen", zei Blois.

Onverwacht was de beslissing van de producenten niet. De huidige cast van de show had een contract tot en met het zesde seizoen en onderhandelde in mei over deelname aan één extra, zevende, seizoen. Het laatste deel wordt in 2018 uitgezonden.

Frank Rich en de cast van 'Veep' accepteren de Emmy Award in het Microsoft Theater in Los Angeles.Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

Onverwachte gast

De show had een opvallende gast: Sean Spicer, de voormalige woordvoerder van de Amerikaanse president Donald Trump, die regelmatig te kijk werd gezet in 'Saturday Night Live. De 45-jarige Spicer verscheen op het podium en kondigde aan dat er nog nooit zoveel mensen naar de Emmy's zullen hebben gekeken. Punt! Zowel live als over de hele wereld." Met dat 'grapje' verwees hij naar de uitspraak van Spicer over de inauguratie van Donald Trump in januari van dit jaar.

Spicer werd toen geconfronteerd met een aantal vragen over de toeschouwersaantallen tijdens de eedaflegging van Trump in Washington. Spicer, toen nog woordvoerder, zei toen dat het het grootste toeschouwersaantal ooit was. Trumps adviceur Kellyanne Conway liet later verstaan dat Spicer zich voor deze uitspraak baseerde op "alternatieve feiten".

Little Big Lies: beste miniserie

Donald Glover mocht zich een tevreden acteur en regisseur noemen: de 33-jarige Glover won een Emmy voor beste acteur in een comedyserie voor zijn rol in Atlanta. Ook kreeg hij de prijs voor beste regie voor een aflevering van de serie.

De aflevering 'San Junipero' uit de serie Black Mirror werd bekroond als beste TV-film en bedenker en schrijver Charlie Brooker won het gouden Emmybeeldje voor de serie. De van origine Britse serie werd in 2015 aangekocht door Netflix die het derde seizoen, met de aflevering San Junipero, uitbracht.

En dan was er nog Little Big Lies, de dramaserie met Nicole Kidman en Reese Witherspoon, die de Emmy won voor beste miniserie. Kidman kreeg daarnaast de prijs voor haar acteerwerk in de show. De Australische actrice vroeg tijdens haar dankwoord aandacht voor een van de thema's in de serie: huiselijk geweld. "Het is een onbesproken probleem, er hangt veel schaamte omheen", zei Kidman.

Afgelopen nacht werden voor de 69e keer de Emmy Awards uitgereikt, de belangrijkste televisieprijzen in de Verenigde Staten.

Kijk op de officiële site van de Emmy's voor de volledige lijst met winnaars.

De cast van Little Big Lies poseert met hun Emmy voor beste miniserie.Beeld reuters