© EPA

Truiense Derwael pakt goud bij debuut World Cup: burgemeester looft prestaties

In haar debuut op een World Cup heeft Nina Derwael goud behaald op de brug met ongelijke leggers. De Truiense zette met een puntentotaal van 14,9 meteen haar beste prestatie ooit op dit toestel neer. De huidige Europese kampioenen op dit onderdeel reist hiermee met een enorme boost aan vertrouwen af naar Montreal waar over twee weken het WK van start gaat.

MCe

“De World Cups zijn na de kampioenschappen de belangrijkste meetings in de gymnastiek”, vertelt Marijke Lammens, de mama van Nina Derwael. “In Parijs daagden vooral Europese gymnasten op. Haar oefening, die 14,9 punten opleverde, kan ze wat uitvoering betreft nauwelijks verbeteren. Het was quasi perfect. Sinds haar gouden uitvoering op het EK heeft ze nog één extra complicatie ingevoerd. Op het EK in Roemenië begon ze met een startwaarde van 6,1. In Parijs is dat gestegen naar 6,3. Er is slechts één gymnaste, een Chinese, die met 6,4 een hogere startwaarde heeft. Aan die startwaarde hangt een enorm risico aan vast. Hoe beter de oefening uitgevoerd wordt, hoe hoger het puntentotaal. Maar één fout, één hapering kan tot (veel) puntenaftrek leiden. Op een interland vorige week haalde ze een score van 14,8. Tijdens de kwalificaties kwam ze aan 14,7. Om te schetsen: de gymnaste die tweede eindigde zat aan 14,1.

WK in Montreal“Uiteraard straalt ze momenteel veel zelfvertrouwen uit, maar ze is nuchter genoeg om met beide voeten op de grond te blijven”, zegt Nina’s mama. “In het gymnastiekgekke Parijs zaten 14.000 toeschouwers in de tribune. Qua stress en drukte kan dit tellen. Zeker voor een allereerste deelname. Die krachtige ervaring pakt ze ook mee naar Canada. Wat te verwachten op dat WK? Je moet niet vergeten dat bijna de ganse wereldtop aanwezig zal zijn. Alleen topper Simone Biles geeft forfait. In Parijs waren de Russinnen, Chinezen en Amerikanen niet aanwezig. Als ze de oefening van in Parijs kan herhalen tijdens de kwalificaties, zit er zeker een finaleplaats (top acht, nvdr) in. Medaille? In een finale kan alles.”

Truienaren topBurgemeester Veerle Heeren van Sint-Truiden postte gisteren felicitaties op Nina’s facebookpagina. “En ze meldde en passant ook dat het op sportief vlak Sint-Truiden de laatste tijd voor de wind gaat. Tim Wellens die woensdag de GP Wallonië won, STVV dat Genk klopte en Nina die nu goud behaalde. Het doet wel deugd dat je ook vanuit die hoek waardering krijgt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer