Direct naar artikelinhoud
Oosterweel

Actiegroepen trekken klacht tegen Oosterweel in

Onder links: Manu Claeys van StRaten-Generaal. Onder rechts: Wim Van Hees van Ademloos. Boven: Peter Vermeulen van Ringland (hij was niet betrokken bij de klacht).Beeld Bob Van Mol

De vrede rond de Antwerpse Oosterweelverbinding is nu ook officieel bezegeld. De actiegroepen trekken hun klacht bij de Raad van State in. Dat hebben ze aangekondigd op een persconferentie.

In juli 2015 dienden StRaten-Generaal en Ademloos een collectief verzoekschrift in bij de Raad van State. Daarmee eisten ze de vernietiging van het milieueffectenrapport en het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de Oosterweelverbinding. Als ze hun slag thuis haalden, zou dat het project jaren terugslaan.

Tot nu toe was de klacht een stok achter de deur. Als de Vlaamse overheid haar beloftes niet nakwam, zouden de actiegroepen hun procedure voortzetten. In dat geval hadden ze een grote kans om te winnen, want de auditeur van de Raad van State gaf hen in januari een gunstig advies.

Compromis

Mee daarom sloot de Vlaamse overheid eerder dit jaar een compromis met de actiegroepen. Onder het toeziend oog van overkappingsintendant Alexander D’Hooghe ligt er nu een compromis op tafel waarin zowel de actiegroepen als de overheid zich kunnen vinden.

In ruil trekken de actiegroepen hun klacht in. “Er is de voorbije jaren veel water door de Schelde gevloeid”, zeggen kopstukken Manu Claeys (StRaten-Generaal) en Wim Van Hees (Ademloos). Vanochtend maakten ze hun beslissing bekend op een persconferentie.

Molenstenen

Bevoegd minister Ben Weyts reageert tevreden op de beslissing. "De molenstenen rond de nek van het Oosterweeldossier worden één voor één weggenomen", zegt hij. "Nu kunnen we het project eindelijk op kruissnelheid brengen." Nog dit jaar zou op Linkeroever "de schup in de grond" gaan.

Toch zijn nog niet alle struikelblokken weggeruimd. Los van de actiegroepen hebben ook nog twee particulieren een klacht ingediend tegen Oosterweel. Hun klacht loopt nog.