Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Talent, hard werken en president Trump: zo schopte Julia Louis-Dreyfus het tot Queen of Comedy

Julia Louis-Dreyfus sleepte zondag twee Emmy's in de wacht.Beeld EPA

Grappige vrouwen: op de Vlaamse televisie moet je ze met een vergrootglas zoeken, in de VS lijken de straten ermee geplaveid. Tina Fey, Amy Poehler, Melissa McCarthy of Chelsea Handler zijn stuk voor stuk vrouwen met wie wat af te lachen valt. 

Maar de absolute Queen of Comedy is Julia Louis-Dreyfus. Zeker na dit weekend. Zondagnacht kreeg ze in het Microsoft Theatre in Los Angeles voor de zesde keer op rij een Emmy, de meest prestigieuze televisieprijs in de VS en ver daarbuiten, in de handen geduwd. Met dank aan Selena Meyer, de constant blunderende politica die het in de HBO-reeks Veep per toeval tot het Witte Huis schopt. 

Al zeven seizoenen kruipt Louis-Dreyfus op onnavolgbare wijze in de huid van Meyer. Die prestatie is ondertussen goed voor zes Emmy's in de categorie ‘beste actrice in een komische serie’. Een absoluut record. Niemand slaagde er eerder in zes keer op rij in dezelfde categorie een Emmy te winnen.

Writers room

Waaraan dat ligt? Aan het talent van Julia Louis-Dreyfus natuurlijk. Want wie dacht dat de comédienne, net als haar alter ego, ‘en stoemelings’ in de prijzen viel, moet er haar cv maar eens op naslaan. Als 21-jarig broekje stak ze voor het eerst haar neus aan het venster in Saturday Night Live, waar ze het jongste vrouwelijke castlid uit de geschiedenis van het programma werd. Daarna dook ze op in onder andere Seinfeld en The New Adventures of Old Christine. Ook voor die twee reeksen won ze een Emmy. Opnieuw een record: geen enkele andere actrice won ooit een Emmy voor drie verschillende comedy-reeksen.

Julia Louis-Dreyfus won zes keer op rij een Emmy in de categorie ‘beste actrice in een komische serie’. Een absoluut record

Maar we zouden de waarheid geweld aandoen door het succes van Louis-Dreyfus enkel aan haarzelf toe te schrijven. Talent is één ding, hard werken is iets totaal anders. Daar heeft een ster als Julia Louis-Dreyfus personeel voor. In de writers room van Veep bijvoorbeeld. Hoewel het ‘maar’ om politieke satire gaat, zijn de makers van de reeks de voorbije jaren geïnfiltreerd in de hogere politieke kringen van Capitol Hill, in een poging de zeden en gewoonten zo waarheidsgetrouw mogelijk belachelijk te maken. 

Joe Bidden en John McCain zijn maar een paar van de grote namen die op de informantenlijst staan. Toen Selena Meyer in een van de vorige seizoenen een verkiezingsnederlaag moest slikken, gingen de creatieve genieën achter Veep aan Mitt Romney vragen hoe dat voelt. 

Politieke satire is hot

En dan is er nog Trump natuurlijk. De Amerikaanse president zorgt er op zijn eentje voor dat fictie en realiteit akelig dicht bij elkaar komen. Daar doen niet alleen Julia Louis-Dreyfus en Veep hun voordeel mee. Politieke satire is in de VS hotter dan ooit. Saturday Night Live bijvoorbeeld ging zondagnacht met negen Emmy's naar huis, dankzij de hilarische imitaties van Trump en co. waarmee de show nu al maanden furore maakt. 

Voor Veep en Julia Louis-Dreyfus hoeft het niet zo nodig meer, na zeven seizoenen in het Witte Huis houden zij ermee op. Als de realiteit te absurd wordt, is het moeilijk daar nog goede grappen over te schrijven. Of zoals Louis-Dreyfus het op het Emmy-podium zelf formuleerde: "We hadden in het nieuwe seizoen een verhaallijn over een afzettingsprocedure zitten. We hebben die uiteindelijk geschrapt, uit angst dat iemand ons voor zou zijn."