Direct naar artikelinhoud
EXPO TOP 10

Tien expo's die u niet mag missen

De Japanse fotografe Asako Narahashi fotografeert het land vanuit de zee. Haar foto's zijn nu te zien in galerie IBASHO in Antwerpen.Beeld Narahashi Kawaguchiko

U loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek! De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

1. Bozar Electronic Arts Festival 

Het snijpunt tussen kunst en wetenschap, dààr is het spannend. En dat weten ze bij Bozar. Hun Bozar Electronic Arts Festival zoekt al voor de zesde keer de grenzen van het mogelijke op, met bijzondere muziek en prikkelende kunstwerken. Kunstenaar Michela Pelusio brengt een performance met haar SpaceTime Helix - een must-see! Er is aandacht voor vrouwelijk talent - denk honingraten verbonden aan elektronica en andere curieuze experimenten - en innovatieve projecten worden getoond en bekroond. Grote winnaar dit jaar is de Japanse zangeres Etsuko Yakushimaru, die met I'm Humanity muzikale gegevens omzet in genetische informatie. 

Lees hier ons verslag over BOZAR LAB, een plek waar Bozar kunstenaars, wetenschappers en publiek wil samenbrengen: “De tijd van de kunstenaar als pure provocateur is voorbij.”

Tot 30/9 in Bozar, Brussel. bozar.be 

Michela Pelusio brengt op Electronic Arts Festival een performance met haar ‘SpaceTime Helix’, een zelfgemaakt ‘opto-akoestisch’ instrument.Beeld rv

2. Asako Narahashi - A Retrospective

Deze Japanse fotografe is gefascineerd door land en water, en het punt waar de twee elkaar ontmoeten. Vaak waadt ze een flink stuk de zee in om foto's te maken van het land, en dat levert interessante perspectieven op. Ze biedt een heel andere blik op iconische vergezichten als Mount Fuji of de wolkenkrabbers van Tokio. Soms maakt ze ons zelfs een beetje zeeziek, maar op een fijne manier. 

Tot 15/10 in IBASHO, Antwerpen. ibashogallery.com  

2. Asako Narahashi - A Retrospective
Beeld Asako Narahashi

3. William Klein

“A crash course in what was not to be done in photography”, zo lachte de legendarische William Klein. Aparte kadrering, revolutionaire onderwerpen en opzettelijke flou artistique: Klein geldt als een van de pioniers van de modefotografie. Hij haalde modellen uit de studio en liet ze op straat poseren. Serge Gainsbourg, Audrey Hepburn, Sophia Loren stonden voor zijn lens. Zijn krachtige beelden werden al trots getoond door het MoMA in New York, Centre Pompidou in Parijs en Tate Modern in Londen.

Tot 13/10 in Galerie de la Béraudière, Brussel. delaberaudiere.com

'Piazza di Spagna' van fotograaf William KleinBeeld William Klein

4. Meggy Rustamova. A Light Displacement

Meggy Rustamova is een Belgisch-Georgische kunstenares die video's en installaties maakt waarin ze fotografie en klank laat samenvloeien. Over haar afkomst gaat het nooit expliciet, maar ze behandelt wel thema's als identiteit en taal, of het gevoel ontheemd te zijn. Haar video's, waarvoor ze vaak begint met gevonden foto's, bewegen zich ergens tussen fictie en realiteit, het persoonlijke en het collectieve geheugen. 

Tot 4/11 in de Brakke Grond, Amsterdam. brakkegrond.nl

4. Meggy Rustamova. A Light Displacement
Beeld Meggy Rustamova

5. Tracey Emin. The Memory of Your Touch

Tracy Emin is de vrouw achter My Bed, haar eigen onopgemaakt bed dat ze in een museum neerzette, inclusief vuile lakens, bebloed ondergoed, lege drankflessen en condooms. Deze Britse maakt geen onderscheid tussen leven en kunst, en met intieme, persoonlijke kunstwerken raakt ze aan iets universeels. In deze indrukwekkende tentoonstelling heeft ze het over verlies.

Lees hier ons interview met Tracey Emin.

Van 8/9 tot 21/10 in Xavier Hufkens galerie, Brussel. xavierhufkens.com

Tracy Emin, ‘A Feeling of Time’ (2016)Beeld Prudence Cummings Associates, courtesy the Artist and Xavier Hufkens, Brussels

6. Geta Brătescu: een atelier voor jezelf 

Op de Biënnale van Venetië maakte ze een prima beurt, nu toont deze veelgeprezen 91-jarige Roemeense kunstenares haar oeuvre in Gent. Verwacht u aan tekeningen, textielcollages, film, performance en ga zo door. De kern hier is haar atelier: een veilige plek ten tijde van het brutale Ceauşescu-regime, maar ook een intieme ruimte waar Brătescu zich vragen stelt over identiteit, ethiek, vrouwelijkheid en moederschap.  

Tot 14/1 in Museum voor Schone Kunsten, Gent. mskgent.behttps://www.mskgent.be/nl/tentoonstellingen/geta-bratescu-een-atelier-voor-jezelf

Geta Brătescu, 'Towards White' (1975)Beeld Geta Brătescu, Collection of the National Museum of Contemporary Art Bucharest

7. Perpetual Uncertainty

Met een geigerteller in de hand door een expo lopen? Het lijkt geen overbodige luxe in het Hasseltse huis voor actuele kunst Z33. In Perpetual Uncertainty onderzoeken hedendaagse kunstenaars hoe we moeten omspringen met het nucleaire tijdperk en de lange naweeën van radioactiviteit.

Lees hier ons verslag over Perpetual Uncertainty

Tot 10/12 in Z33, Hasselt. z33.be

Susan Schüppli, 'Trace Evidences'Beeld rv © Polly Yassin

8. Rinus Van de Velde

Als Rinus Van de Velde een nieuwe expo lanceert, dan veroorzaakt hij een volksverhuizing. En het is weer zover: in zijn vertrouwde Tim Van Laere Gallery laat de Antwerpse kunstenaar stilaan de monumentale houtskooltekeningen achter zich, maar bouwt hij zijn universum verder op met sculpturen, decorelementen en keramiek. Met het Kuifje-album De Zonnetempel als avontuurlijke inspiratiebron.

Van 7/9 tot 21/10 in Tim Van Laere Gallery, Antwerpen. timvanlaeregallery.com

Rinus Van de Velde, ‘Dear, I believe after travelling around for all this time I finally found an area...’ (2017)Beeld Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp

9. Extra-Citizen

Kunsthal Extra City in Antwerpen zoekt een tweede adem: sterke actuele kunst over stedelijkheid, over openbare ruimte, vervuiling of over de manier waarop mensen leven in de stad. Maar: toegankelijk gebracht, zodat iedereen iets aan heeft. Te beginnen met een expo over burgerschap. Wat betekent het om een burger te zijn? Wie woont er eigenlijk in onze stad, en wie hoort er wel en niet bij?

Lees hier ons interview met Adinda Van Geystelen, de directeur van Kunsthal Extra City: “Beeldende kunst preekt teveel voor eigen parochie”

Tot 10/12 in Kunsthal Extra City, Antwerpen. extracitykunsthal.org 

Zbyněk Baladrán, ‘To Be Framed’, film still, 2016Beeld Zbyněk Baladrán

10. 1:1 / Marine

Kunstenaar Stijn Cole viert zijn passie voor landschappen bot in C-Mine. Allereerst heeft hij daar een reusachtige installatie neergezet - letterlijke reproducties van de rotsen in Cancale in Bretagne. Ze tonen het ruwe oppervlak van de poreuze steen, die lijdzaam het beuken van de zee ondergaat. Momentopnames zijn die reproducties dus, maar volgens Cole ook de meest concrete landschapsafbeeldingen mogelijk. 

De toeschouwer kan met enige fantasie ook waden doorheen beelden van overslaande golven, die hij nam met een bepaalde tijdsinterval, en met zijn werk Colorscapes heeft Cole de kleuren van landschapsfoto's netjes geordend van licht naar donker. 

Tot 19/10 in C-Mine, Genk. c-minecultuurcentrum.be

10. 1:1 / Marine
Beeld Stijn Cole