Emotioneel afscheid van doodgeschoten Elias (20): "Ze hebben je van ons weggerukt"

© Wim Hendrix

Met veel rode rozen en nog meer tranen is gisteren afscheid genomen van Elias Keegan, de 20-jarige bodybuilder die op 15 augustus werd doodgeschoten in het West-Vlaamse Dadizele.

dvd

‘Verder leven in de harten van anderen is nooit sterven’. Die spreuk, afgebeeld op een gestileerde zwart-witfoto van Elias Keegan die zijn spierballen toont, was het centrale thema op de uitvaartplechtigheid van de twintiger uit Antwerpen, die op 15 augustus werd doodgeschoten in Dadizele. Het werd een serene, maar erg emotionele dienst.

Alles wijst erop dat Elias Keegan (20) slachtoffer werd van een uit de hand gelopen drugsdeal. Hij was vermoedelijk met twee Antwerpse vrienden naar West-Vlaanderen gereden om cannabis te kopen, maar tijdens de deal kreeg Elias een kogel in de nek. In totaal werden zes verdachten opgepakt, onder wie Elias’ Antwerpse vrienden. Zij werden ondertussen vrijgelaten onder voorwaarden, maar waren niet aanwezig op de plechtigheid. De vier andere verdachten, allemaal West-Vlamingen, zitten nog in de cel. Het parket van Ieper houdt er rekening mee dat de drie Antwerpenaren met vals geld betaalden en onderzoekt die piste nu verder.

Elias Keegan was altijd sportief geweest, vertelden zijn familieleden en vrienden tijdens de humanistische dienst in het cremato­rium in Wilrijk. Hij had basketbal gespeeld, deed in zijn jeugd aan skateboarden en kwam via Sport Na School in contact met de wereld van de fitness.

Universitair diploma

In een paar jaar groeide hij uit tot een regelrechte spierbundel, maar hij was volgens zijn vrienden en familie vooral erg intelligent. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en was daarmee de eerste telg van de familie die op weg was naar een universitair diploma.

“Elias dacht over alles na”, zei Elias’ vriendin Alex. “Hij filosofeerde. Dit is heel moeilijk voor mij, dus ik zal doen wat hij gedaan zou hebben: filosoferen. De Griek Epicurus zei ooit: De dood is niets verschrikkelijks, maar de opvatting van de dood als iets verschrikkelijks, dat is verschrikkelijk. Elias twijfelde of er leven was na de dood en daarom leefde hij alsof elke dag zijn laatste was.”

Elias’ familie blijft met vele vragen zitten over wat er in Dadizele is gebeurd. Maar los van de feiten, zullen zij Elias altijd blijven steunen, zei mama Wendy. “Elias, ze hebben je van ons weggerukt. Ze hebben onze ketting kapot getrokken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen