Direct naar artikelinhoud
games

Mixer maakt van videostreaming tweerichtingsverkeer

Mixer maakt van videostreaming tweerichtingsverkeer

Videostreaming is al groot, wordt elk jaar nog groter en videogames blijven een van de drijvende krachten. Veel tv-zenders zijn jaloers op het publiek dat een kwartier gameplay van een populaire game of gamer scoort. Met Mixer wil Microsoft streaming naar de volgende generatie duwen.

Omdat Mixer - in een vorig leven heette dit streamingplatform Beam - van Microsoft is, werd het ingebouwd in software van Microsofts Xbox-videogameconsoles. Beginnen met streamen is zo simpel als navigeren naar de uitzendknop, eventueel de microfoon aanzetten en de plek bepalen waar je zelf in het beeld verschijnt, misschien nog een titel eroverheen en op start duwen. Op een pc waarop Windows 10 draait, druk je de windows-toets + G in en je zit in het gamemenu. Uiteraard is het perfect mogelijk om een camera aan je console of pc te hangen en geen game maar je pasgeboren puppy's of make-upmeesterschap aan vrienden en/of de wereld te tonen.

Sneller

Bij het bekijken van vooraf ingeblikte videostreams maakt het niet uit, maar bij livestreams zit er vaak een vertraging van 2 tot wel 20 seconden tussen het moment van registratie bij de streamer en het moment waarop zijn publiek dat te zien en horen krijgt. Twee seconden zijn al genoeg om een gevoel van 'afstand' te creëren en zoiets durft de pure livebeleving toch ietwat uithollen. Mixer schroeft die vertraging gevoelig terug. Zelf noemen de heren en dames daar bij Microsoft dat ietwat overenthousiast Faster Than Light. Er zat immers nog een korte vertraging op wanneer we onszelf via een buitenlandse server toezwaaiden, maar dat is nog slechts een kwestie van honderdsten van een seconde.

Sneller

Interactief streamen

Mixers opmerkelijkste ingrediënt is de optie om het publiek van je livestream te laten deelnemen in het gebeuren. Dat gaat verder dan louter via de chatbox doorgegeven suggesties. Gewoonweg door naar Mixerstreams te kijken verdien je credits, of liever: Sparks, waarmee je als toeschouwer die streamer bijvoorbeeld in het donker kan zetten, hem bij het spelen kan helpen door zijn spelpersonage munitie te geven of juist saboteren door zijn beeld tijdelijk te vertroebelen. Uiteraard allemaal afhankelijk van wat die streamer zelf toelaat en mogelijk is met de game in kwestie.

Mixer heeft een kit beschikbaar waarmee spelmakers features zoals deze en andere aan hun games kunnen toevoegen. Sommige van die ontwikkelaars hebben al interesse getoond in een stem-mechanisme waarmee de verhaallijn van games langs deze weg in de groep kan worden gecrowdsourced. Of in gewone mensentaal: in de groep kan worden gegooid.

Interactief streamen

Sociaal streamen

Met mixer kunnen tot 4 streamers hun stream combineren. Dat is vooral interessant bij coöperatieve of competitieve gameplay. Die vier streams hoeven overigens niet uit dezelfde game te komen. Gelijk welke streams kunnen in vier vakjes naast elkaar op het scherm getoond worden. Op zich niets nieuws, maar bij Mixer kan je als toeschouwer kiezen welk van die vakjes je schermvullend wil, welke audio je liever wel of niet hoort, enzovoort. Streaming à la carte dus.

Sociaal streamen

Mobiel

Omdat niet alleen games maar alles, altijd en overal gestreamd moet kunnen worden, is er de MixerCreate mobiele app voor Android- en iPhones. Daarmee heb je alles om te vloggen met gebruik van de camera aan de voorzijde en/of die aan de achterzijde. Die app laat zich ook als extra scherm gebruiken bij standaard streamingsessies. Bijvoorbeeld om de reacties op je stream te volgen. Of om vanop citytrip te reageren op comments die toeschouwers op de stream van die puppy's hebben, die door je camera thuis wereldkundig wordt gemaakt.

Mixer is actief en helemaal gratis naar je Xbox of Windows 10-pc te downloaden. Of het de dominante streamdienst Twitch van de troon zal stoten, is onwaarschijnlijk. Het is wel een meer dan aardig alternatief. Zeker, maar niet alleen voor Xbox-gamers die hier zonder extra installaties pijnloos de wereld van streams creëren en bekijken mee binnenstappen. De manier waarop Mixer de lijn tussen toeschouwer en streamer vertroebelt, mag in ieder geval toegejuicht worden.

Mobiel
Beeld RV