© PUT

© HBVL

thumbnail: null
thumbnail: null

Waar of niet waar? Je eet minder mayonaise als je een knijpfles gebruikt

Dagelijks worden we overstelpt met medisch nieuws. Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.

Dr. Marleen Finoulst

FACT

Wil je vermageren, dan kies je beter voor mayonaise uit een knijpfles in plaats van de klassieke bokaal. Dat beweren althans Vlaamse onderzoekers.

CHECK

Onderzoekers van de universiteit van Gent en de Vlerick Management School zijn nagegaan of het gebruik van knijpflessen een invloed heeft op de portiegrootte. Hiervoor hebben ze drie kleine experimenten opgezet.

In een eerste experiment keken ze of er een verschil is in de hoeveelheid margarine die gebruikt wordt om een ei te bakken. Om te vermijden dat de deelnemers zich zouden laten beïnvloeden, werd hen verteld dat het experiment ging over de verschillende methodes om een ei te breken. De 79 deelnemers moesten een ei bakken met vloeibare margarine uit een knijpfles en een met margarine uit een vlootje. Bij de knijpfles werd 4,5 gram margarine gebruikt, tegenover 6,4 gram uit het vlootje.

Omdat de onderzoekers niet konden uitsluiten of dit kleine verschil te wijten was aan de verpakking of aan verschillen tussen beide margarines, zetten ze een tweede onderzoek op met mayonaise. Ook hier waren de 71 deelnemende studenten niet op de hoogte van het werkelijke doel van het experiment. Ze kregen tweemaal frietjes met mayonaise voorgeschoteld. Eenmaal werd de mayonaise aangeboden in een knijpfles, eenmaal in een bokaal. Ook hier bleek dat de deelnemers minder gebruikten met de knijpfles.

Uit een laatste experiment bij 108 studenten bleek dat de knijpfles vooral een positief effect heeft bij mensen die vaker op automatische piloot eten. De knijpfles maakt hen bewuster van de hoeveelheid die ze nemen, waardoor ze sneller stoppen met knijpen. Bij personen die al bewust omgaan met hun voeding bleek een knijpfles geen effect te hebben.

De drie experimenten vonden telkens plaats in een labo-omgeving, wat de effecten in de dagelijkse realiteit moeilijk laat voorspellen. In het geval van de mayonaise konden de deelnemers zich eenmaal bedienen en kregen ze nadien de frietjes. Ze konden dus niet gaan voor een tweede portie, wat in de praktijk meestal wel het geval is. Ook werd er alleen gekeken naar hoeveel mayonaise de deelnemers genomen hadden en niet hoeveel ze hadden opgegeten. De verschillen waren bescheiden: 2 gram bij de margarine en 4,5 gram bij de mayonaise. Dit komt overeen met ongeveer 50 kcal.

Een groot effect op je lichaamsgewicht valt dan ook niet te verwachten. Een verband tussen beide werd ook niet onderzocht. Desalniettemin is het interessant om verder te onderzoeken wat het effect van knijperverpakkingen is op onze voedselinname en gewicht op lange termijn. Elke ingreep om mensen meer bewust te laten omgaan met voeding is welkom.

50% WAAR

Het gebruik van een knijpfles heeft een bescheiden gunstig effect op de hoeveelheid mayonaise (of ander voedingsproduct) die je gebruikt. In deze experimenten konden de deelnemende studenten slechts één keer ‘knijpen’, terwijl mensen in het dagelijkse leven zich misschien meermaals bedienen. Of het een effect heeft op je lijn, is niet bekend. Maar alle beetjes helpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer