Direct naar artikelinhoud
Politiek

Crombez: "Wie van zijn 18de in de bouw werkt, krijgt minder pensioen, rechters krijgen extra. Wraakroepend"

John Crombez en Jan Spooren in de studio van 'Terzake'.Beeld VRT

Sp.a-voorzitter John Crombez vraagt morgen tijdens de Kamercommissie klaarheid over de pensioenen van 50-plussers. "Mensen die over een paar maanden met pensioen gaan weten niet wat er gaat gebeuren", zei hij vanavond in Terzake. "Je moet hen zeggen wanneer ze kunnen gaan en hoeveel ze zullen krijgen. Maar dat kan vandaag niet omdat er geen visie is."

Er blijft onduidelijkheid over de pensioenen van mensen die na een lange carrière hun werk verliezen na hun vijftigste. Uit berekeningen van het ABVV bleek gisteren dat sommige mensen er tot 113 euro per maand op achteruit kunnen gaan.

N-VA blijft dat ten stelligste ontkennen. "Langer werken zal altijd leiden tot meer pensioen", probeerde Kamerlid en pensioenspecialist Jan Spooren te sussen in Terzake.

Klopt niet, volgens Crombez. "Heb je veertig jaar gewerkt, dan bestaat nog altijd de kans dat je pensioen gaat verliezen. Langer werken is meer verdienen, geldt niet voor mensen die zeer vroeg begonnen zijn."

Wie bijvoorbeeld op zijn achttiende begon te werken en aan het einde van zijn carrière in brugpensioen belandt, bouwt in die laatste jaren geen extra pensioen op. "Dat is een schande. Tegen iemand die op zijn achttiende in de bouw begon zeg je dat hij minder krijgt, terwijl rechters en hoge ambtenaren extra pensioen krijgen. Wraakroepend."

'Er wordt veel gebakkeleid en niemand weet wat er gaat gebeuren'
John Crombez

De sp.a-voorzitter hekelt vooral de onduidelijkheid die er heerst. "Mensen die heel lang gewerkt hebben en binnen een paar maanden met pensioen gaan, weten niet wat ze zullen krijgen. Er worden voortdurend nieuwe dingen gelanceerd. Er is al maanden onduidelijkheid. Er wordt veel gebakkeleid en niemand weet wat er gaat gebeuren. Dat is wat de mensen ongerust maakt."