Teken zijn in opmars, vraag dat maar aan boswachter Xavier

© foto’s pma en rr

Teken zijn in ons land opnieuw aan een opmars bezig. “Plaatsen in ons land zonder teken zijn er bijna niet meer”, zegt Xavier Coppens van Agentschap Natuur en Bos. Zelf werd hij dit jaar al zeker 20 keer gebeten door een teek.

Peter Malaise

Teken vormen een orde van geleedpotige parasieten die behoren tot de klasse der spinachtigen. Teken leven van het bloed van gewervelde dieren. Ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enkele uren tot dagen duurt, weer vallen. Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen, onder meer de ziekte van Lyme. Xavier Coppens, regioverantwoordelijke van het Agentschap Natuur en Bos, is zeer veel in de natuur voor zijn job. “We hebben tekenwerende kledij en tekenspray” zegt hij. “Toch heb ik in 2017 al zeker twintig tekenbeten gehad. Onze richtlijn is dat als ze ontsteken we de beet laten registreren. Dat wordt dan een arbeidsongeval. De ziekte van Lyme is erkend als een beroepsziekte. We komen zeer veel in de natuur, altijd met een lange broek. De meeste beten gebeuren als je even stilzit. De teek nestelt zich tijdens het wandelen in je kledij, blijft wachten tot je zelf stil zit, om dan op zoek te gaan naar de warmte en je lichaam. Teken zoeken altijd warmbloedige ‘dieren’. Reeën, vossen of bunzings hebben veel teken. De beestjes wachten in struiken, onder varens of jonge bossen tot er een warm lichaam voorbij komt om zich er op te laten vallen.”

“Als je een tekenbeet hebt, kan je die zelf met een speciaal pincet verwijderen. Het best doe je dat zo snel mogelijk. De laatste 10 tot 20 jaar zijn de teken enorm toegenomen”, klinkt het.

Jezelf controleren

“Vandaag zijn er in ons land bijna geen plaatsen meer waar er geen teken zijn. Wie in de natuur gaat houdt daar best rekening mee. En controleer jezelf, of laat je controleren op teken als je terug thuis bent. Bij het Agentschap ben ik echt niet de enige die zoveel tekenbeten heeft gehad dit jaar, er zijn nog collega’s. Dit jaar waren er wel veel meer beten dan pakweg drie jaar terug. Nu, met de aankomende herfst, zal het bijten stoppen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen