© FrMi

Gemeente boos om metershoge onkruid aan nieuwe fietspad Kelottesberg

Het gemeentebestuur is boos op het Agentschap Wegen en Verkeer. De hoge distels en netels langs Kelottesberg (N743), de weg van de Steenweg N3 naar Mechelen-Bovelingen, is voor hun een doorn in het oog. AWV legt de schuld bij het ongunstige weer.

Frank Missotten

“We krijgen de laatste tijd veel klachten over Kelottesberg”, zeggen burgemeester Henri Dumont en schepen van Openbare Werken Charly Vanandroye (Dumont). “Die is in 2014 over een afstand van 1,3 kilometer heraangelegd en heeft een prachtig fietspad gekregen, maar ligt er nu schandalig bij. Het fietspad is er bijna dicht gegroeid door het groen, zelfs de bereklauw groeit erlangs en die kan voor fietsers ernstige huidirritatie of brandwonden veroorzaken. De inwoners weten vaak ook niet dat dit geen gemeenteweg is, maar een gewestweg. Dus staat Wegen en Verkeer Limburg in voor het onderhoud, toch is hier dit jaar nog geen berm gemaaid. Onze technische dienst heeft daar de tijd en de middelen niet voor, wij hebben onze handen vol met de gemeentewegen en kerkhoven. De distels verliezen nu volop hun zaadjes, volgend jaar staat het hier vol. Inwoners die het onkruid voor hun huis niet maaien, krijgen van de politie een pv en eventueel een GAS-boete. Hier mag het blijkbaar.”Peter Vanelderen, hoofd van de technische dienst, benadrukt dat hij het probleem sinds begin juli al meermaals aan de afdeling Wegen en Verkeer gemeld heeft. “Ondertussen is de Steenweg gemaaid, maar dit stuk van de Bovelingenstraat nog niet. We hebben antwoord gekregen dat de aannemer bezig was, maar die heeft enkel vijf distels bovenaan uitgedaan. Voor de rest worden we van het kastje naar de muur gestuurd. Ik geef het door aan de politie zodat we het dan misschien zelf mogen uitvoeren en de kosten kunnen verhalen op het AWV. Hopelijk is er tegen volgende week gemaaid.”

Weer

Het Agentschap Wegen en Verkeer wijt de achterstand in het groenonderhoud aan het weer. “Er is dit jaar op veel plaatsen een achterstand door het natte en dan warme weer”, vertelt Gijs Moors, afdelingshoofd Wegen en Verkeer Limburg. “In Zuid-Limburg heeft ook de zware storm in de regio rond Borgloon, Wellen en Sint-Truiden onze groenaannemer drie weken extra achteruit gezet in de gewone planning. Hij is weken in de weer geweest met omgevallen bomen en gebroken takken, waardoor hij niet is kunnen starten met maaien. De opgelopen achterstand was niet meer in te halen door het gunstige weer voor het gras. De voorbije week is gemaaid in Riemst en Sint-Truiden waar het gras ook zeer hoog stond, eind deze week is Heers aan de beurt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer