© JVDP

Historische Kipdorpsite geeft geheimen prijs bij werken aan Noorderlijn

Door werken aan de Noorderlijn is woensdag een deel van de historische Kipdorpsite in Antwerpen blootgelegd. Het bastion van site, die als één van de vijf toegangspoorten van de Spaanse omwalling gold, komt zo na 150 jaar aan het licht.

bap

De Spaanse omwalling, bestaande uit vijf toegangspoorten, werd in opdracht van Karel V gebouwd tussen 1542 en 1553. De omwalling bestond toen uit vier delen: het bastion, de brug, de poort en de stadsmuur. Een deel van het bastion is door de werken aan de Noorderlijn woensdag opgegraven geweest en blootgelegd. De vloeren van het bastion worden eind deze week verwijderd.

Antwerps schepen voor Onroerend Erfgoed Rob Van de Velde (N-VA) onderstreept de waarde van de opgraving. “Dit is van groot archeologisch belang voor Antwerpen. Dit was namelijk dé oostelijke toegangsweg tot de stad van de 16de eeuw tot 1865 voor iedereen die uit de Kempen kwam. Dankzij de opgravingen leren we meer over deze monumentale constructie, de bouwmaterialen en de afwerking. Dat archeologische resten zichtbaar zullen blijven als onderdeel van het vernieuwde Operaplein, is een enorme troef om de geschiedenis van Antwerpen opnieuw te beleven.”

Geen vertraging

© Stadsarchief Antwerpen

Woensdag wordt er gestart met het vrijmaken van de brug, die wordt bewaard en vanaf 2019 deel zal uitmaken van het vernieuwde Operaplein. Uit onderzoek blijkt dat de brug 90 meter lang, zeven meter breed en zeven meter diep was. Ze lag in twee grote bochten over de stadsgracht en verbond de landszijde ter hoogte van Borgerhout met de stad. De komende weken wordt de brug tot drie en een halve meter uitgegraven. De stad Antwerpen verzekert dat de archeologische werken niet voor vertraging zullen zorgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER