Direct naar artikelinhoud
Film Top 10

Tien films die u deze week niet mag missen

'The Beguiled' van Sofia Coppola, met onder meer Kirsten Dunst.Beeld rv

Zin in een avond zonder Netflix? De filmredactie van De Morgen selecteert voor u het beste wat de bioscopen deze week te bieden hebben.

1. The Beguiled

Sofia Coppola is terug. Na een reeks mindere films weet de regisseuse van Lost in Translation eindelijk weer te verrassen met The Beguiled: een spannend en sexy verhaal over mannen en vrouwen, en wat ze op elkaar projecteren. Colin Farrell speelt een soldaat die gewond raakt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog: hij krijgt onderdak in een meisjesinternaat, geleid door Nicole Kidman. De film is één en al (seksueel) gespannen opbouw, totdat onvermijdelijk de bom barst. Nu in de zalen. Lees hier onze recensie en ons interview met Sofia Coppola.

2. Watership Down

Ah, jeugdtrauma’s! In onze top-3 staat ongetwijfeld de dag waarop we voor het eerst Watership Down ofte Waterschapsheuvel in de videospeler duwden. Vandaag kunnen we nog altijd niet naar Art Garfunkels ‘Bright Eyes’ luisteren zonder in een bolletje op de grond te gaan liggen huilen. U begrijpt niet waarom? Dan is het hoog tijd dat u deze epische, gewelddadige en hartverscheurende konijnentekenfilm eens gaat bekijken. Op groot scherm, en gratis en voor niks dan nog. Op 26/09 in Cinema Kavka (Antwerpen).

3. Good Time

Waar is de tijd dat Robert Pattinson als depressieve vampier achter Kristen Stewart aanliep in Twilight? Pattinson heeft zijn imago van meisjesidool intussen afgegooid, en speelt tegenwoordig in kleine indiefilms mee, de ene nog vreemder dan de andere. Good Time is een van de leukste prenten waarin we hem al zagen acteren: een ruwe, in neonlicht gedrenkte dwaaltocht door de nachtelijke onderbuik van New York. Heerlijk verfrissend entertainment, met bovendien ook een boeiende sociale dimensie. Op 24, 25 en 26/09 in avant-première tijdens de BNP Paribas Fortis Film Days.

4. Una mujer fantástica

Wie transseksuelen nog altijd meer als curiosa dan als mensen ziet, moet hoogdringend naar Una mujer fantástica gaan kijken. En al de rest ook, trouwens. Regisseur Sebastián Lelio (bekend van het al even glorieuze Gloria) brengt een ontwapenende ode aan een sterke vrouw, in een film die bulkt van complexe en verrassende scènes. In Berlijn kreeg hij terecht de Zilveren Beer voor het beste scenario. En toch is dit vooral de film van transgenderactrice Daniela Vega. Onmogelijk om op het einde niet van haar te houden. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en ons interview met Vega en Lelio.

5. Cargo

Cargo is het zelfverzekerde filmdebuut van regisseur Gilles Coulier. In het plat West-Vlaams, maar dat is meteen ook de enige gelijkenis met zijn populaire tv-reeks Bevergem. Niet erg, want Cargo heeft alle nodige ingrediënten voor een oerdegelijk vissersdrama: een meeslepend verhaal, een geloofwaardig universum, oog voor detail en overtuigende acteerprestaties. Gilles Coulier gaat een mooie toekomst tegemoet. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en onze havenwandeling met Gilles Coulier.

6. Live Track Cinema: Steiger

KASKcinema ontwaakt deze week uit zijn zomerslaap, en brengt meteen het heerlijke Live Track Cinema-concept terug. Dat houdt in dat hedendaagse muzikanten een oude film van een nieuwe soundtrack voorzien. Zijn dit weekend aan de beurt: de toppers van het Belgische jazz-ensemble Steiger. Zij zullen live muziek spelen bij de drie bekendste animatiekortfilms van de Rus Joeri Norstein. Joeri wie? Als u hem nog niet kent, is dat reden te meer om te gaan kijken, en u te laten verrassen door zijn ingenieuze glasplaattechniek. Op 23/09 in KASKcinema (Gent).

7. Stranger in Paradise

U bent intussen immuun voor beelden van zinkende vluchtelingenbootjes op de Middellandse Zee? De Nederlandse regisseur Guido Hendrikx sleurt u uit uw apathie met Stranger in Paradise, een provocerende film die balanceert op de grens tussen fictie en documentaire. Acteur Valentijn Dhaenens verpersoonlijkt Europa: hij “verwelkomt” pas gearriveerde asielzoekers met een spervuur aan vragen en cijfers. Samen spelen ze the immigration game. Nu in de zalen. Lees hier ons interview met Valentijn Dhaenens, en onze reportage over hoe nieuwkomers reageren op de film.

8. Wind River

Hebt u Sicario of Hell or High Water gezien? Dan weet u al dat scenarist Taylor Sheridan een serieus stukje kan schrijven. Maar ook achter de camera is de man duidelijk in zijn sas: zijn regiedebuut Wind River, met Jeremy Renner en Elizabeth Olsen als detectives die een moord in een indianenreservaat komen onderzoeken, is een zelfverzekerde en knap gefilmde thriller met diepgang. Op het filmfestival van Cannes mocht Sheridan meteen de trofee voor de beste regie (in de Un Certain Regard-competitie) in de lucht steken. Nu in de zalen. Lees hier onze recensie.

9. American Made

Tom Cruise vliegt tegelijk voor de CIA én voor Pablo Escobar in American Made, een waargebeurde actiekomedie die alleen maar absurder wordt als je weet dat ze waargebeurd is. Regisseur Doug Liman (Edge of Tomorrow) gaat voor prima entertainment met een kritische knipoog, en de domme kop van Cruise doet nog steeds wat hij moet doen. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

10. mother!

Is de nieuwe film van Darren Aronofsky (Black Swan, Requiem for a Dream) 100 procent geslaagd? Verre van - daar leest u hier alles over. Krijgt u uw geld terug als hij u niet bevalt? Ook niet. Maar een belevenis is het wel. Mother! zou wel eens de meest uitzinnige, meest polariserende film van het jaar kunnen zijn. Een psychotische, hysterische nachtmerrie met Jennifer Lawrence als onschuldig slachtoffer, die je laat zien wat er zou gebeuren als Project X een bad trip was. Nu in de bioscoop.