Direct naar artikelinhoud
Scouts

"Scouts is voor iedereen": jeugdbeweging ontkent oprichting van "aparte groep voor allochtonen"

Een scoutsgroep tijdens een van haar activiteiten.Beeld BELGA

Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft niet de bedoeling om een scoutsgroep op te richten alleen voor jongeren van een andere origine. Dat laat de jeugdbeweging weten na berichten in de media over plannen voor een nieuwe groep in Antwerpen.

In de wijk Antwerpen-Noord heeft een groepje jongeren, waarvan sommigen met buitenlandse roots, het idee gelanceerd om een scoutsgroep op te richten in hun wijk. In de media werd dat initiatief de voorbije dagen beschreven als een "scoutsgroep exclusief voor allochtonen", een initiatief waar Scouts en Gidsen Vlaanderen zou achter staan.

Klopt niet, reageert de jeugdbeweging vandaag. "Het gaat hier niet om een strategisch plan vanuit Scouts en Gidsen Vlaanderen, maar wel om het steunen van een initiatief van jonge mensen", zegt woordvoerder Jan Van Reusel. "Zij willen een groep oprichten binnen een vertrouwde omgeving."

"Indien door de samenstelling van de wijk blijkt dat de groep van start gaat met voornamelijk of enkel allochtonen, dan vinden wij dat nog steeds een goed idee", zegt Van Reusel, "en willen wij hen een kans geven en ondersteuning bieden. We gaan er dan ook vanuit dat autochtonen niet worden geweerd, en dat de groep zal evolueren."

"We zeggen al jaren dat de scouts voor iedereen is, dus willen we deze jongeren groeikansen geven", aldus Van Reusel nog. "Net dat is bijdragen aan een totaal divers jeugdbeleid."

Gemengde reacties

De berichten in de media leidden al tot gemengde reacties binnen de politiek. Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) noemde het "geen ­ideaal scenario, wel een interessante denkpiste".

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) was scherper: "Onze maatschappij kampt zo al genoeg met segregatie. Dan geloof ik niet dat een aparte scouts oprichten, zelfs tijdelijk, de beste optie is."

Maar dat laatste blijkt dus allerminst de bedoeling.