Leuvense studenten kondigen manifestatie aan in de marge van lezing Theo Francken

© Bart Dewaele

Een groep studenten gaat op de vooravond van 3 oktober een ‘Mars voor solidariteit en mensenrechten’ organiseren in Leuven. De studenten doen dit naar aanleiding van een lezing die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken er die dag geeft.

Het initiatief kreeg reeds de steun van een tiental organisaties en ook enkele wetenschappers van de KU Leuven.

Volgens de initiatiefnemers zal Francken tijdens deze lezing een politiek verdedigen “die de mensenrechten in vraag stelt, A- en B-burgers creëert en het middenveld monddood probeert te maken”. De groep verwijst hierbij onder meer naar het woordgebruik en de hashtag ‘opkuisen’ van Francken over de verwijdering van vluchtelingen uit het Brusselse Maximiliaanpark en de inzet van geheime diensten van autoritaire landen zoals Soedan om vluchtelingen in ons land te identificeren. “Met deze mars willen we bouwen aan een solidaire tegenstroom tegen het koude beleid van Francken”, aldus Sander Claessens en Anne Cremers, de twee studenten die het initiatief namen tot de mars.

De manifestatie kreeg inmiddels reeds de steun van organisaties zoals Hart Boven Hard Leuven, Oxfam Wereldwinkel Leuven, Comac Studenten, ABVV Jongeren Vlaams-Brabant, ACOD Cultuur, Een Andere Joodse Stem, GroenPlus, BlockBuster en Solidarity For All. Ook enkele wetenschappers van de KU Leuven hebben inmiddels de oproep voor de mars onderschreven. Het gaat om Karel Arnaut en Nadia Fadil (Centrum Interculturalisme, Migratie en Minderheden), Magaly Rodriguez (Onderzoeksgroep Moderniteit en Samenleving) en Pieter Van den Broeck (Architectuur en Maatschappelijk).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen